Przepis na szybki obiad: pierś kurczaka zapiekana z kalafiorem
Dieta bezglutenowa
Uwielbiam wszelkie zapiekanki za ich smak. No i łatwość wykonania. Przygotowanie zajmie wam tylko 15 minut. Pozostałą pracę wykona za was piekarnik. Wynik? Delikatne kawałki piersi kurczaka w towarzystwie cudownego kalafiora skąpane w kremowym sosie! Palce lizać!
Przyznam szczerze, że jako osoba aktywna zawodowa mam niewiele czasu na przygotowania posiłków. Staram się codziennie przygotować choć jeden ciepły posiłek, który zjem razem z bliskimi. To nasz codzienny rodzinny rytuał. Przy jedzeniu nie przeglądamy wiadomości w telefonie. Rozmawiamy o tym, jak minął nam dzień. Co warto z niego zachować? A o czym lepiej zapomnieć? To ważne rozmowy, które budują naszą więź. Dlatego powinno im towarzyszyć dobre jedzenie. To jest moja recepta na udane życie. Oraz przepis na szybki obiad.
Co jest potrzebne do zapiekanki drobiowej z kalafiorem?
Wybieram filet drobiowy dobry gatunkowo. Najczęściej kupuję pierś kurczaka zagrodowego, kukurydzianego lub ze specjalnej hodowli. jest niewątpliwie droższe, ale jemy rzadko mięso, więc wybieram tylko najlepsze. W sezonie na kalafiora to danie przygotowuję ze świeżego warzywa. Do sosu w którym zanurzę kawałki drobiu i kalafiora dodaję tłustą śmietanę. Możecie ją zastąpić wegańskim odpowiednikiem. Na przykład sojową śmietanką. Można również użyć mleka i dodać więcej tartego sera.
Jak zrobić pierś kurczaka zapiekaną z kalafiorem?
Przygotowanie jest dziecinnie łatwe. Wystarczy pokroić na niewielkie kawałki pierś kurczaka. Dodać kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki. Zalać wszystko śmietaną rozmąconą z jajkami i przyprawami. Wstawić do piekarnika i gotowe! Teraz wszystko w rękach waszego pieca. Można nakryć do stołu, wybrać wino, zaparzyć herbatę, a nawet wziać prysznic. Przez 45 minut piekarnik będzie czarował dla was idealne danie na pocieszenie. Doskonałą zapiekankę na koniec dnia.
SKŁADNIKI
- 350 g filetu z piersi kurczaka
- 500 g kalafiora podzielonego na różyczki
- 200 ml śmietany 30%
- 3 jajka
- 60 g twardego sera startego
- 1/4 łyżeczki granulowego czosnku lub 1 ząbek świeżego, roztarty z solą
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet drobiowy pokroić na małe kawałki. Kalafiora podzielić na różyczki niewiele większe od kawałków piersi.
- W naczyniu do zapiekania wymieszać kawałeczki piersi kurczaka z różyczkami kalafiora.
- Śmietanę wymieszać z rozmąconymi jajkami, tartym serem, czosnkiem i 1/4 łyżeczki soli. Popieprzyć do smaku.
- Zawartość naczynia zalać przygotowaną mieszaniną śmietany i jajek. Posypać 1 łyżką posiekanej natki pietruszki.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w 180°C.
- Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki. Gotowe!