Przepis na gęś w czerwonym winie z warzywami

Wojciech Wiciak
gęś gajowego
Autor: thinkstockphotos.com Pieczona gęś to tradycyjny, polski rarytas
łatwy
100 min
4

Polecamy doskonały przepis na gęś gajowego, pieczoną w czerwonym winie, z warzywami. Spróbujcie wyśmienitej gęsiny przyrządzonej według receptury Wojciecha Wiciaka, kuchmistrza z hotelu Mercure w Poznaniu. Pieczona pierś gęsi wyśmienicie smakuje z pyzami drożdżowymi i zasmażanymi buraczkami.

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi gęsi
  • 10 dag cebuli
  • 10 dag marchewki
  • 10 dag selera
  • 7 dag suszonych śliwek
  • 70 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś gęsi nacieramy przyprawami i odstawiamy na 24 godziny do chłodnego miejsca.
  • Warzywa (seler, marchew) kroimy w zapałkę, a następnie blanszujemy.
  • Pierś gęsi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy, podlewając wywarem warzywnym oraz czerwonym winem.
  • Powstały w wyniku pieczenia sos przecedzamy oraz dodajemy do niego blanszowane warzywa i pokrojone w paski śliwki. Dodajemy resztę wina i doprawiamy do smaku.
  • Gotowe piersi gęsi podajemy z pyzami drożdżowymi i zasmażanymi buraczkami.
Wojciech Wiciak