Przepis na gęś w czerwonym winie z warzywami
2021-03-29
łatwy
100 min
4
Polecamy doskonały przepis na gęś gajowego, pieczoną w czerwonym winie, z warzywami. Spróbujcie wyśmienitej gęsiny przyrządzonej według receptury Wojciecha Wiciaka, kuchmistrza z hotelu Mercure w Poznaniu. Pieczona pierś gęsi wyśmienicie smakuje z pyzami drożdżowymi i zasmażanymi buraczkami.
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi gęsi
- 10 dag cebuli
- 10 dag marchewki
- 10 dag selera
- 7 dag suszonych śliwek
- 70 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś gęsi nacieramy przyprawami i odstawiamy na 24 godziny do chłodnego miejsca.
- Warzywa (seler, marchew) kroimy w zapałkę, a następnie blanszujemy.
- Pierś gęsi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy, podlewając wywarem warzywnym oraz czerwonym winem.
- Powstały w wyniku pieczenia sos przecedzamy oraz dodajemy do niego blanszowane warzywa i pokrojone w paski śliwki. Dodajemy resztę wina i doprawiamy do smaku.
- Gotowe piersi gęsi podajemy z pyzami drożdżowymi i zasmażanymi buraczkami.