Przepiórki duszone z grzybami: idealna kompozycja
2021-03-29
średni
30 min
4
Przepiórki to drób o bardzo delikatnym i zdrowym mięsie - są nietłuste, zawierają dużo pełnowartościowego białka i są bardzo smaczne. Doskonale komponują się ze składnikami o bardziej wyrazistym smaku - mogą to być zioła, grzyby, aromatyczne owoce lub warzywa. Tym razem proponujemy przepiórki z dodatkiem grzybów.
Zobacz przepis: Przepiórki nadziewane jabłkami
Zobacz przepis: Przepiórki z kolendrą: przepis na wykwintny drób
SKŁADNIKI
- 4 przepiórki
- 2 łyżki masła
- 125 boczku pokrojonego w słupki
- 250 ml białego wina
- 250 ml bulionu
- sól, pieprz
- olej
- drobno pokrojona cebula
- łyżka mąki
- 40 g pieczarek (albo rozmrożonych kurek)
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posól i popieprz przepiórki. Roztop łyżkę masła z odrobiną oleju na głębokiej patelni i obsmaż ptaki. Przełóż je na talerz.
- Zarumień na patelni boczek, wyłóż go na talerz. Potem zeszklij cebulę, dodając w miarę potrzeby trochę tłuszczu.
- Zasyp cebulę mąką (możesz dodać trochę wody) i smaż ją jeszcze przez minutę.
- Przełóż wszystkie składniki do garnka, zalej winem i bulionem. Duś przez ok. 20 min.
- Grzyby usmaż na łyżce masła, posól i popieprz, a na końcu wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i sosem z duszenia.
- Wyłóż je na półmisek. Na grzybach ułóż przepiórki.