Przepiórki duszone z grzybami: idealna kompozycja

2021-03-29
przepiorki-duszone-z-grzybami-idealna-kompozycja.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Delikatne mięso przepiórek doskonale komponuje się ze składnikami o intensywnym smaku i aromacie, np. ziołami, grzybami
średni
30 min
4

Przepiórki to drób o bardzo delikatnym i zdrowym mięsie - są nietłuste, zawierają dużo pełnowartościowego białka i są bardzo smaczne. Doskonale komponują się ze składnikami o bardziej wyrazistym smaku - mogą to być zioła, grzyby, aromatyczne owoce lub warzywa. Tym razem proponujemy przepiórki z dodatkiem grzybów.

Zobacz przepis: Przepiórki nadziewane jabłkami

Zobacz przepis: Przepiórki z kolendrą: przepis na wykwintny drób

SKŁADNIKI

  • 4 przepiórki
  • 2 łyżki masła
  • 125 boczku pokrojonego w słupki
  • 250 ml białego wina
  • 250 ml bulionu
  • sól, pieprz
  • olej
  • drobno pokrojona cebula
  • łyżka mąki
  • 40 g pieczarek (albo rozmrożonych kurek)
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posól i popieprz przepiórki. Roztop łyżkę masła z odrobiną oleju na głębokiej patelni i obsmaż ptaki. Przełóż je na talerz.
  • Zarumień na patelni boczek, wyłóż go na talerz. Potem zeszklij cebulę, dodając w miarę potrzeby trochę tłuszczu.
  • Zasyp cebulę mąką (możesz dodać trochę wody) i smaż ją jeszcze przez minutę.
  • Przełóż wszystkie składniki do garnka, zalej winem i bulionem. Duś przez ok. 20 min. 
  • Grzyby usmaż na łyżce masła, posól i popieprz, a na końcu wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i sosem z duszenia.
  • Wyłóż je na półmisek. Na grzybach ułóż przepiórki.