Przepiórka pieczona - przepis na oryginalne danie na Boże Narodzenie

2021-03-29
Przepiórka pieczona
Autor: Archiwum Przepiórka pieczona - danie, które może zaskoczyć i zachwycić gości!
łatwy
40 min
4

Przepiórka pieczona - to wykwintne i eleganckie danie może okazać się doskonałym urozmaiceniem świątecznego stołu. Jeśli macie ochotę na kulinarne eksperymenty koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

SKŁADNIKI

  • 4 przepiórki
  • sól
  • pieprz
  • sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
  • 400 ml gotowego sosu drobiowego
  • 10 goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przepiórki umyj, natrzyj solą i pieprzem.
  • Nastaw piekarnik na 160 st. C.
  • Sok z pomarańczy zredukuj o połowę i połącz z sosem drobiowym.
  • W przepiórki wbij goździki.
  • Włóż na 25 minut do piekarnika.
  • Po 20 minutach oblej sosem i piecz 5 minut, aż powstanie glazura.
  • Wyłącz piekarnik i pozostaw przepiórki na 10 minut.
  • Gotowe dania udekoruj tymiankiem. Serwuj z sosem i kaszą pęczak.