Przepiórka pieczona - przepis na oryginalne danie na Boże Narodzenie
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Przepiórka pieczona - to wykwintne i eleganckie danie może okazać się doskonałym urozmaiceniem świątecznego stołu. Jeśli macie ochotę na kulinarne eksperymenty koniecznie wypróbujcie ten przepis.
SKŁADNIKI
- 4 przepiórki
- sól
- pieprz
- sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
- 400 ml gotowego sosu drobiowego
- 10 goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przepiórki umyj, natrzyj solą i pieprzem.
- Nastaw piekarnik na 160 st. C.
- Sok z pomarańczy zredukuj o połowę i połącz z sosem drobiowym.
- W przepiórki wbij goździki.
- Włóż na 25 minut do piekarnika.
- Po 20 minutach oblej sosem i piecz 5 minut, aż powstanie glazura.
- Wyłącz piekarnik i pozostaw przepiórki na 10 minut.
- Gotowe dania udekoruj tymiankiem. Serwuj z sosem i kaszą pęczak.