Potrawka z mięsa mielonego - łatwy sos do makaronu

Potrawka z mięsa mielonego do makaronu
Autor: Shutterstock.com Potrawka z mięsa mielonego do makaronu
łatwy
30 min
4

Potrawka, czyli rodzaj zawiesistej półpłynnej potrawy z mięsem lub warzywami, albo z jednym i drugim, jest tak stara jak świat. Można ją podać z pieczywem, po staropolsku z kaszą lub we współczesnej wersji z makaronem pełnoziarnistym. Zazwyczaj mięso do potrawki siekano drobno. Dzisiaj wystarczy użyć mielonego mięsa. Wypróbuj łatwy przepis na ekonomiczną potrawkę z mięsa mielonego do makaronu i nie tylko! 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 4 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki 
  • 500 ml rosołu z kurczaka lub bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki rozmieszanej z 4 łyżkami zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać cebulę i czosnek oraz marchewkę. Smażyć na średnim ogniu do zeszklenia cebuli.
  • Dodać mięso mielone i smażyć do zrumienienia, częsot mieszając, aby mięso się nie zbryliło. 
  • Dodać słodką i ostrą paprykę. Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut. 
  • Do potrawki dodać mieszaninę mąki i wody. Zamieszać i ponownie zagotować.
  • Podawać z pełnoziarnistym makaronem, kaszą gryczaną lub pęczakiem jęczmiennym. 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Najprostsze dania z makaronu, błyskawiczne i za grosze - 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej