Potrawka z mięsa mielonego - łatwy sos do makaronu
2022-02-15
łatwy
30 min
4
Potrawka, czyli rodzaj zawiesistej półpłynnej potrawy z mięsem lub warzywami, albo z jednym i drugim, jest tak stara jak świat. Można ją podać z pieczywem, po staropolsku z kaszą lub we współczesnej wersji z makaronem pełnoziarnistym. Zazwyczaj mięso do potrawki siekano drobno. Dzisiaj wystarczy użyć mielonego mięsa. Wypróbuj łatwy przepis na ekonomiczną potrawkę z mięsa mielonego do makaronu i nie tylko!
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule, drobno posiekane
- 4 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- 500 ml rosołu z kurczaka lub bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki rozmieszanej z 4 łyżkami zimnej wody
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać cebulę i czosnek oraz marchewkę. Smażyć na średnim ogniu do zeszklenia cebuli.
- Dodać mięso mielone i smażyć do zrumienienia, częsot mieszając, aby mięso się nie zbryliło.
- Dodać słodką i ostrą paprykę. Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut.
- Do potrawki dodać mieszaninę mąki i wody. Zamieszać i ponownie zagotować.
- Podawać z pełnoziarnistym makaronem, kaszą gryczaną lub pęczakiem jęczmiennym.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?