Potrawka warzywna z ziemniakami i salami po węgiersku
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Węgierska potrawka warzywna to papryka, ziemniaki i salami oraz łączący te składniki pyszny, esencjonalny sos. To proste danie, które smakuje każdemu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 cebule
- 4 ugotowane ziemniaki
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- 400 g salami
- ostra papryka mielona
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę oczyścić i pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić w półtalarki, podduś warzywa na oleju. Najlepiej w dużym garnku.
- Salami pokroić w plastry, przesmażyć na patelni, po czym zalać bulionem i dusić 10 min. pod przykryciem, obficie przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.
- Pod koniec gotowania dodać pokrojone w plastry ziemniaki i posiekaną natkę pietruszki.