Polędwiczki wieprzowe w pieprzu z sosem cebulowym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Polędwiczki wieprzowe w pieprzu z sosem cebulowym to danie na poprawę humoru bez względu na porę roku. Związki zawarte w pieprzu bodźcują nasz układ nerwowy i poprawiają nam samopoczucie. Pyszne polędwiczki obtoczone w pieprzu i podane w aromatycznym sosie doskonale nadają się na rodzinny obiad lub eleganckie przyjęcie.
SKŁADNIKI
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 łyżki pieprzu ziarnistego lub młotkowanego
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 szklanka szalotki
- 200 ml białego wina wytrawnego lub porto
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczkę wieprzową oprósz solą. Szalotkę pokrój w talarki.
- Pieprz kolorowy rozdrobnij w moździerzu na okruchy lub użyj pieprzu młotkowanego, wysyp na talerz i dokładnie obtocz w nim mięso.
- Na rozgrzanym maśle podsmaż polędwiczkę przez około 5 minut, z każdej strony na rumiano. Następnie przełóż na talerz.
- Do tej samej patelni, na której smażyłeś, dodaj szalotkę, posól ją i zeszklij.
- Wlej wino, tak powstanie sos. Włóż ponownie polędwiczki i duś do miękkości.