Polędwica wieprzowa w marynacie pomarańczowej [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-27
średni
60 min
4
Soczysta wieprzowina, której smak wzbogacimy marynatą z masła orzechowego, chili, musztardy i pomarańczy, jest bardzo wyrafinowanym daniem.
Na bazie marynaty można też przygotować sos:
Do marynaty należy wlać 1/2 szklanki bulionu, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 2 łyżkach zimnej wody. Zagotować na wolnym ogniu.
SKŁADNIKI
- 45 dag polędwicy wieprzowej (bez tłuszczu)
- • 1/4szklanki soku pomarańczowego
- • 1/3 szklanki niskosłodzonego dżemu pomarańczowego
- • 2 łyżki masła orzechowego
- • łyżka musztardy Dijon
- • łyżeczka mielonego kminku
- • łyżeczka oliwy z oliwek
- • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- • 1/4 łyżeczki chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmiksuj wszystkie składniki marynaty na gładką masę. Wlej do płytkiego naczynia. Wieprzowinę zanurz w masie. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij polędwicę z marynaty – masy nie wylewaj!
- Połóż polędwicę na wyłożonej folią aluminiową blasze. Piecz po ok. 10 minut z każdej strony.
- Pokrój wieprzowinę na cienkie plastry.
- Mięso można podawać polane ciepłą marynatą.