Polędwica wieprzowa w marynacie pomarańczowej [SPRAWDZONY PRZEPIS]

poledwica-wieprzowa-w-marynacie-pomaranczowej-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Polędwica wieprzowa - podobnie jak wiele innych gatunków mięsa - dobrze smakuje z dodatkiem owoców
średni
60 min
4

Soczysta wieprzowina, której smak wzbogacimy marynatą z masła orzechowego, chili, musztardy i pomarańczy, jest bardzo wyrafinowanym daniem.

Na bazie marynaty można też przygotować sos:

Do marynaty należy wlać 1/2 szklanki  bulionu, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 2 łyżkach zimnej wody. Zagotować na wolnym ogniu.

SKŁADNIKI

  • 45 dag polędwicy wieprzowej (bez tłuszczu)
  • • 1/4szklanki soku pomarańczowego
  • • 1/3 szklanki niskosłodzonego dżemu pomarańczowego
  • • 2 łyżki masła orzechowego
  • • łyżka musztardy Dijon
  • • łyżeczka mielonego kminku
  • • łyżeczka oliwy z oliwek
  • • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • • 1/4 łyżeczki chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmiksuj wszystkie składniki marynaty na gładką masę. Wlej do płytkiego naczynia. Wieprzowinę zanurz w masie. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij polędwicę z marynaty – masy nie wylewaj!
  • Połóż polędwicę na wyłożonej folią aluminiową blasze. Piecz po ok. 10 minut z każdej strony.
  • Pokrój wieprzowinę na cienkie plastry.
  • Mięso można podawać polane ciepłą marynatą.