Podudzia kurczaka pieczone na kapuście kiszonej: przepis na obfity obiad rodzinny
2020-10-22

łatwy
20 min
4
Podudzia kurczaka pieczone na kapuście kiszonej, choć to zaskakujące skojarzenie, w rankingu dań obiadowych znajdują się w ścisłej czołówce. Przepysznie soczyste mięso, rozpływająca się w ustach kapusta, czy można chcieć więcej? Oto przepis na obfity obiad rodzinny z wykorzystaniem tanich surowców.
Nadal głodni? Oto super pomysły na pałki kurczaka:
Pałki kurczaka w sosie musztardowym z pieczarkami
Pałki kurczaka w coli: tylko 3 składniki i 20 minut
Najlepsze pieczone pałki kurczaka: wystarczą 4 składniki i 45 minut w piekarniku
Chrupiące pałki kurczaka w cieście naleśnikowym: przepis jak z KFC
Pałki kurczaka pieczone w boczku: przepis na nóżki kurczaka
SKŁADNIKI
- 8 podudzi kurczaka (tzw. pałek)
- 2 łyżki oleju
- 800 g kapusty kiszonej
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 200 ml bulionu drobiowego lub piwa lub białego wina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podudzia kurczaka przyprawić 1 ząbkiem czosnku (przeciśniętym przez praskę), papryką mieloną, solą i pieprzem. Polać olejem i wymieszać.
- Kapustę posiekać drobniej, ewentualnie przepłukać wodą, jeśli stosujecie dietę niskosodową.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki.
- W naczyniu do zapiekania ułożyć kapustę, marchew, cebulę i czosnek. Wymieszać i rozłożyć równą warstwą.
- Na kapuście ułożyć przyprawione podudzia. Wlać bulion. Naczynie okryć folią aluminiową lub przykryć pokrywką.
- Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 1,5 godziny.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?