Podudzia kurczaka pieczone na kapuście kiszonej: przepis na obfity obiad rodzinny

Podudzia kurczaka pieczone na kapuście kiszonej: przepis na obfity obiad rodzinny
Autor: Shutterstock Soczyste pałki kurczaka podane z kapustą kiszoną
łatwy
20 min
4

Podudzia kurczaka pieczone na kapuście kiszonej, choć to zaskakujące skojarzenie, w rankingu dań obiadowych znajdują się w ścisłej czołówce. Przepysznie soczyste mięso, rozpływająca się w ustach kapusta, czy można chcieć więcej? Oto przepis na obfity obiad rodzinny z wykorzystaniem tanich surowców. 

Nadal głodni? Oto super pomysły na pałki kurczaka:

Pałki kurczaka w sosie musztardowym z pieczarkami

Pałki kurczaka w coli: tylko 3 składniki i 20 minut

Najlepsze pieczone pałki kurczaka: wystarczą 4 składniki i 45 minut w piekarniku

Chrupiące pałki kurczaka w cieście naleśnikowym: przepis jak z KFC

Pałki kurczaka pieczone w boczku: przepis na nóżki kurczaka

SKŁADNIKI

  • 8 podudzi kurczaka (tzw. pałek)
  • 2 łyżki oleju
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 200 ml bulionu drobiowego lub piwa lub białego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podudzia kurczaka przyprawić 1 ząbkiem czosnku (przeciśniętym przez praskę), papryką mieloną, solą i pieprzem. Polać olejem i wymieszać. 
  • Kapustę posiekać drobniej, ewentualnie przepłukać wodą, jeśli stosujecie dietę niskosodową. 
  • Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki.
  • W naczyniu do zapiekania ułożyć kapustę, marchew, cebulę i czosnek. Wymieszać i rozłożyć równą warstwą.
  • Na kapuście ułożyć przyprawione podudzia. Wlać bulion. Naczynie okryć folią aluminiową lub przykryć pokrywką. 
  • Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 1,5 godziny. 
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej