Podkręć smak kotletów z mortadeli. Przed smażeniem zanurz plastry w aromatycznym cieście
2023-02-09

łatwy
15 min
3
Zwykłe kotlety z mortadeli można podkręcić jedną przyprawą. Znakomicie sprawdza się do tego mieszanka do gyrosa. Nadaje temu zwyczajnemu, a jednak lubianemu daniu, nieco charakteru jak z tureckiej kuchni.
SKŁADNIKI
- 6 plastrów mortadeli o grubości ok 1,5 cm
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 2 łyżki tarej byłki
- pieprz i sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka rozkłócam z mlekiem, przyprawą gyros oraz solą i pieprzem.
- Gdy składniki się połączą dodaję połowę mąki i miksuję.
- Resztę mąki dodaję w trakcie miksowania, aż do uzyskania konsystencji rzadkiego ciasta na naleśniki.
- Na koniec od ciasta dodaję nieco tartej bułki, dzięki czemu paniera nabiera nieco charakterystycznej tekstury.
- Na sporej patelni rozgrzewam olej na średnim ogniu.
- Plastry mortadeli zanurzam w cieście i układam na patelni.
- Opanierowaną mortadelę smażę z obu stron do zrumienienia.
- Świetnie smakuje podana z sałatka z pomidorów i cebuli, skropiona odrobiną octu balsamicznego.