Podkręć smak kotletów z mortadeli. Przed smażeniem zanurz plastry w aromatycznym cieście

Kotlety z mortadeli z gyrosem
Autor: Shutterstock Kotlety z mortadeli można podkręcić aromatyczną przyprawą gyros.
łatwy
15 min
3

Zwykłe kotlety z mortadeli można podkręcić jedną przyprawą. Znakomicie sprawdza się do tego mieszanka do gyrosa. Nadaje temu zwyczajnemu, a jednak lubianemu daniu, nieco charakteru jak z tureckiej kuchni.

SKŁADNIKI

  • 6 plastrów mortadeli o grubości ok 1,5 cm
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 2 łyżki tarej byłki
  • pieprz i sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka rozkłócam z mlekiem, przyprawą gyros oraz solą i pieprzem.
  • Gdy składniki się połączą dodaję połowę mąki i miksuję.
  • Resztę mąki dodaję w trakcie miksowania, aż do uzyskania konsystencji rzadkiego ciasta na naleśniki.
  • Na koniec od ciasta dodaję nieco tartej bułki, dzięki czemu paniera nabiera nieco charakterystycznej tekstury.
  • Na sporej patelni rozgrzewam olej na średnim ogniu.
  • Plastry mortadeli zanurzam w cieście i układam na patelni.
  • Opanierowaną mortadelę smażę z obu stron do zrumienienia.
  • Świetnie smakuje podana z sałatka z pomidorów i cebuli, skropiona odrobiną octu balsamicznego.
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej