Placki żmudzkie z tłuczonych ziemniaków: przepis na ziemniaczane bliny z mięsem
2021-11-21
łatwy
40 min
4
Placki żmudzkie (Žemaičių blynai) to fantastyczne danie kuchni litewskiej. Sycące, puszyste i przepyszne placki przygotowuje się z wcześniej ugotowanych i przetartych ziemniaków. To doskonały sposób na oszczędny obiad z łatwo dostępnych składników. Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI
- 6 szklanek tłuczonych ziemniaków, ugotowanych poprzedniego dnia
- 1 szklanka mąki , plus więcej do podsypania
- 1 duże jajko
- 500 g mielonego mięsa, wieprzowego lub indyczego
- 1 mała/średnia cebula, drobno pokrojona
- 1 duża marchewka, starta
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej pietruszki
- 1/2 szklanki drobnej bułki tartej
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Rozgrzej 1-2 łyżki oleju i dodaj mielone mięso. Smaż, rozdrabniając mięso za pomocą łopatki, aby się zbryliło. Następnie dopraw 1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Przełóż do osobnego naczynia.
- Na tej samej patelni dodaj 2 łyżki oleju, a następnie cebulę i marchew. Mieszaj i smaż na średnim ogniu przez 5 min, aż się zarumienią i zmiękną. Dopraw lekko solą i pieprzem. Mięso razem z sokami ponownie przełóż na patelnię.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Smaż mieszając przez 1 minutę lub do chwili, gdy mieszanina zacznie apetycznie pachnieć. Zdejmij z ognia.
- Tłuczone ziemniaki przepuść przez praskę. Wymieszaj z 1 jajkiem i 1 szklanką mąki. Nabieraj po dwie czubate łyżki masy ziemniaczanej. Uformuj na dłoni owalny placuszek. Jeśli ziemniaki wydają się zbyt lepkie, posyp je odrobiną mąki, aby nie przykleiły się do dłoni.
- Umieść czubatą łyżkę nadzienia na środku i ściśnij brzegi, aby szczelnie zlepić placuszek. Panieruj nadziewany placek w bułce tartej; bułkę lekko wklep w placuszek.
- Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i dodaj tyle oleju, aby pokrył spód patelni. Gdy olej się rozgrzeje, kładź po 3-4 placki żmudzkie i smaż przez 3-4 minuty z każdej strony lub na złoty kolor. Jeśli brązowieje zbyt szybko, zmniejsz ogień. Powtórz z pozostałymi plackami, dodając więcej oleju w razie potrzeby.
- Wyjmij na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i podawaj na ciepło, okraszone zrumienionym boczkiem z kleksem kwaśnem śmietany.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?