Placki żmudzkie z tłuczonych ziemniaków: przepis na ziemniaczane bliny z mięsem

Placki żmudzkie z tłuczonych ziemniaków: przepis na ziemniaczane bliny z mięsem
Autor: Shutterstock.com Placki żmudzkie z tłuczonych ziemniaków: przepis na ziemniaczane bliny z mięsem
łatwy
40 min
4

Placki żmudzkie (Žemaičių blynai) to fantastyczne danie kuchni litewskiej. Sycące, puszyste i przepyszne placki przygotowuje się z wcześniej ugotowanych i przetartych ziemniaków. To doskonały sposób na oszczędny obiad z łatwo dostępnych składników. Koniecznie spróbujcie! 

SKŁADNIKI

  • 6 szklanek tłuczonych ziemniaków, ugotowanych poprzedniego dnia
  • 1 szklanka mąki , plus więcej do podsypania
  • 1 duże jajko
  • 500 g mielonego mięsa, wieprzowego lub indyczego
  • 1 mała/średnia cebula, drobno pokrojona
  • 1 duża marchewka, starta
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej pietruszki
  • 1/2 szklanki drobnej bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Rozgrzej 1-2 łyżki oleju i dodaj mielone mięso. Smaż, rozdrabniając mięso za pomocą łopatki, aby się zbryliło. Następnie dopraw 1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Przełóż do osobnego naczynia.
  • Na tej samej patelni dodaj 2 łyżki oleju, a następnie cebulę i marchew. Mieszaj i smaż na średnim ogniu przez 5 min, aż się zarumienią i zmiękną. Dopraw lekko solą i pieprzem. Mięso razem z sokami ponownie przełóż na patelnię.
  • Dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Smaż mieszając przez 1 minutę lub do chwili, gdy mieszanina zacznie apetycznie pachnieć. Zdejmij  z ognia.
  • Tłuczone ziemniaki przepuść przez praskę. Wymieszaj z 1 jajkiem i 1 szklanką mąki. Nabieraj po dwie czubate łyżki masy ziemniaczanej. Uformuj na dłoni owalny placuszek. Jeśli ziemniaki wydają się zbyt lepkie, posyp je odrobiną mąki, aby nie przykleiły się do dłoni.
  • Umieść czubatą łyżkę nadzienia na środku i ściśnij brzegi, aby szczelnie zlepić placuszek. Panieruj nadziewany placek w bułce tartej; bułkę lekko wklep w placuszek.
  • Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i dodaj tyle oleju, aby pokrył spód patelni. Gdy olej się rozgrzeje, kładź po 3-4 placki żmudzkie i smaż przez 3-4 minuty z każdej strony lub na złoty kolor. Jeśli brązowieje zbyt szybko, zmniejsz ogień. Powtórz z pozostałymi plackami, dodając więcej oleju w razie potrzeby.
  • Wyjmij na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i podawaj na ciepło, okraszone zrumienionym boczkiem z kleksem kwaśnem śmietany.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Co zrobić z gotowanych ziemniaków - 9 przepisów na tłuczone ziemniaki z obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej