Placki z piersi kurczaka z pieczarkami: łatwy przepis na apetyczne kotlety siekane
2023-05-08
łatwy
30 min
4
Dieta niskokaloryczna
Placki z piersi kurczaka to rodzaj kotletów siekanych. Mięso z filetu drobiowego kroimy dość drobno, ale nie mielimy. Do tego dodajemy trochę pieczarek i szczypioru. Razem tworzy się nowa jakość. Te soczyste kotleciki nie mają sobie równych. Są smaczne i tak łatwe w przygotowaniu!
SKŁADNIKI
- 400 g filetu z piersi kurczaka
- 300 g pieczarek
- 3 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki
- ½ szklanki posiekanego szczypioru
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z piersi kurczaka pokroić na kawałki wielkości opuszki małego palca. Pieczarki posiekać drobno.
- Do miski dodać pokrojoną pierś kurczaka, posiekane pieczarki, szczypior, jajka, majonez i mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Placki nakładać łyżką. Nabierać po 1 lub 2 łyżki masy na 1 placuszek. Nie przepełniać patelni. Między plackami należy zachować odstęp co najmniej 2 cm. Smażyć do zrumienienia z obu stron.
- Podawać z sosem pomidorowym i ziemniakami lub ryżem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Zobacz nasze inne przepisy na dania z kurczakiem w roli głównej