Placki z piersi kurczaka z pieczarkami: łatwy przepis na apetyczne kotlety siekane

Placki z piersi kurczaka z pieczarkami: łatwy przepis na apetyczne kotlety siekane
Autor: Shutterstock.com Placuszki z siekanej piersi kurczaka z pieczarkami podane z sosem pomidorowym
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Placki z piersi kurczaka to rodzaj kotletów siekanych. Mięso z filetu drobiowego kroimy dość drobno, ale nie mielimy. Do tego trochę pieczarek i szczypioru. Razem tworzy się nowa jakość. Te soczyste kotleciki nie mają sobie równych. Smaczne i tak łatwe w przygotowaniu! 

SKŁADNIKI

  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki
  • ½ szklanki posiekanego szczypioru
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z piersi kurczaka pokroić na kawałki wielkości opuszki małego palca. Pieczarki posiekać drobno. 
  • Do miski dodać pokrojoną pierś kurczaka, posiekane pieczarki, szczypior, jajka, majonez i mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę. 
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Placki nakładać łyżką. Nabierać po 1 lub 2 łyżki masy na 1 placuszek. Nie przepełniać patelni. Między plackami należy zachować odstęp co najmniej 2 cm. Smażyć do zrumienienia z obu stron. 
  • Podawać z sosem pomidorowym i ziemniakami lub ryżem. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej