Placek z mielonego mięsa z kukurydzą i papryką: genialny pomysł na szybki obiad

Placek z mielonego mięsa z kukurydzą i papryką: genialny pomysł na szybki obiad
Autor: Shutterstock Mięsny placek z papryką 
łatwy
30 min
4

Placek z mielonego mięsa z kukurydzą i papryką to genialny pomysł na szybki obiad. Kolorowy i pełen smaku klops ma nietypowy kształt. Zamiast tradycyjnej pieczeni rzymskiej - placek. Dzięki temu pieczenie trwa krócej. To także świetny sposób na małe przyjęcie lub wieczór przed telewizorem. Zdrowo, pożywnie i z humorem! 

Składniki

1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wieprzowego

1 kajzerka czerstwa, z poprzedniego dnia

2 cebule

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 jajka M

1 puszka kukurydzy

1 świeża papryka

2 świeże pomidory

4 łyżki sosu pomidorowego

100 g startego sera do zapiekania

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka oregano

1/3 łyżeczki mielonego kminku

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Namocz bułkę w zimnej wodzie. Następnie odciśnij. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Mielone mięso wymieszaj z odciśniętą bułką, posiekaną cebulą, rozmąconymi jajkami i koncentratem pomidorowym. Dopraw sproszkowaną papryką, oregano, mielonym kminkiem, solą i pieprzem. 

Do masy dodaj odcedzoną kukurydzę i wymieszaj. 

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto mięsne na blasze i lekko dociśnij. Ja używam dużej i niewysokiej formy żaroodpornej.

Piecz w nagrzanym piekarniku (elektrycznym: 225°C, termoobieg: 200°C, gaz: poziom 4) przez około 20 minut.

W międzyczasie wyczyść, umyj i pokrój paprykę. Odcedź kukurydzę w durszlaku. Pomidory umyj i pokrój w plastry.

Wyjmij mięso z piekarnika. Posmaruj sosem pomidorowym. Przykryj plastrami pomidora i posyp papryką i kukurydzą. Rozłóż ser na wierzchu. Piecz w gorącym piekarniku przez kolejne 10 minut.

Podawaj pokrojone na kawałki.

Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE