Placek z mielonego mięsa z kukurydzą i papryką: genialny pomysł na szybki obiad

Placek z mielonego mięsa z kukurydzą i papryką to genialny pomysł na szybki obiad. Kolorowy i pełen smaku klops ma nietypowy kształt. Zamiast tradycyjnej pieczeni rzymskiej - placek. Dzięki temu pieczenie trwa krócej. To także świetny sposób na małe przyjęcie lub wieczór przed telewizorem. Zdrowo, pożywnie i z humorem!
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wieprzowego
1 kajzerka czerstwa, z poprzedniego dnia
2 cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 jajka M
1 puszka kukurydzy
1 świeża papryka
2 świeże pomidory
4 łyżki sosu pomidorowego
100 g startego sera do zapiekania
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1/3 łyżeczki mielonego kminku
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Namocz bułkę w zimnej wodzie. Następnie odciśnij. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Mielone mięso wymieszaj z odciśniętą bułką, posiekaną cebulą, rozmąconymi jajkami i koncentratem pomidorowym. Dopraw sproszkowaną papryką, oregano, mielonym kminkiem, solą i pieprzem.
Do masy dodaj odcedzoną kukurydzę i wymieszaj.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto mięsne na blasze i lekko dociśnij. Ja używam dużej i niewysokiej formy żaroodpornej.
Piecz w nagrzanym piekarniku (elektrycznym: 225°C, termoobieg: 200°C, gaz: poziom 4) przez około 20 minut.
W międzyczasie wyczyść, umyj i pokrój paprykę. Odcedź kukurydzę w durszlaku. Pomidory umyj i pokrój w plastry.
Wyjmij mięso z piekarnika. Posmaruj sosem pomidorowym. Przykryj plastrami pomidora i posyp papryką i kukurydzą. Rozłóż ser na wierzchu. Piecz w gorącym piekarniku przez kolejne 10 minut.
Podawaj pokrojone na kawałki.