Placek z mielonego mięsa z kukurydzą i papryką: genialny pomysł na szybki obiad
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Placek z mielonego mięsa z kukurydzą i papryką to genialny pomysł na szybki obiad. Kolorowy i pełen smaku klops ma nietypowy kształt. Zamiast tradycyjnej pieczeni rzymskiej - placek. Dzięki temu pieczenie trwa krócej. To także świetny sposób na małe przyjęcie lub wieczór przed telewizorem. Zdrowo, pożywnie i z humorem!
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wieprzowego
- 1 kajzerka czerstwa, z poprzedniego dnia
- 2 cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 jajka M
- 1 puszka kukurydzy
- 1 świeża papryka
- 2 świeże pomidory
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 100 g startego sera do zapiekania
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Namocz bułkę w zimnej wodzie. Następnie odciśnij. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Mielone mięso wymieszaj z odciśniętą bułką, posiekaną cebulą, rozmąconymi jajkami i koncentratem pomidorowym. Dopraw sproszkowaną papryką, oregano, mielonym kminkiem, solą i pieprzem.
- Do masy dodaj odcedzoną kukurydzę i wymieszaj.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto mięsne na blasze i lekko dociśnij. Ja używam dużej i niewysokiej formy żaroodpornej.
- Piecz w nagrzanym piekarniku (elektrycznym: 225°C, termoobieg: 200°C, gaz: poziom 4) przez około 20 minut.
- W międzyczasie wyczyść, umyj i pokrój paprykę. Odcedź kukurydzę w durszlaku. Pomidory umyj i pokrój w plastry.
- Wyjmij mięso z piekarnika. Posmaruj sosem pomidorowym. Przykryj plastrami pomidora i posyp papryką i kukurydzą. Rozłóż ser na wierzchu. Piecz w gorącym piekarniku przez kolejne 10 minut.
- Podawaj pokrojone na kawałki.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.