Piwne golonki

2021-03-29
Piwne golonki
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

To, co piwosze lubią najbardziej, czyli golonka z grilla w roli głównej. Proste i niezwykle smaczne danie z wieprzowiny  w sam raz na towarzyskie spotkanie w plenerze.

Polecamy także Przepis na golonkę w miodzie po podlasku oraz Przepis na golonkę w kapuście 

 

 

SKŁADNIKI

  • 2 golonki wagi około 600 g
  • 4 ząbki czosnku
  • bazylia
  • słodka papryka
  • sól i pieprz kolorowy
  • ciemne piwo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W osolonej wodzie podgotować golonki.
  • Przestygnięte golonki lekko ponacinać i w powstałe kieszonki powciskać pokrojony czosnek.
  • Następnie natrzeć bazylią, słodką papryką i pieprzem (można jeszcze trochę solą).
  • Tak przygotowane golonki pozostawić na 30 minut, po czym upiec na grillu - w trakcie cały czas polewając piwem (golonki najlepiej ułożyć na tacce do grillowania lub folii aluminiowej).
  • Świetnie smakują z upieczonymi małymi cebulkami i pieczywem czosnkowym.
Redakcja
więcej