Piwne golonki
2021-03-29

łatwy
45 min
4
To, co piwosze lubią najbardziej, czyli golonka z grilla w roli głównej. Proste i niezwykle smaczne danie z wieprzowiny w sam raz na towarzyskie spotkanie w plenerze.
Polecamy także Przepis na golonkę w miodzie po podlasku oraz Przepis na golonkę w kapuście
SKŁADNIKI
- 2 golonki wagi około 600 g
- 4 ząbki czosnku
- bazylia
- słodka papryka
- sól i pieprz kolorowy
- ciemne piwo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W osolonej wodzie podgotować golonki.
- Przestygnięte golonki lekko ponacinać i w powstałe kieszonki powciskać pokrojony czosnek.
- Następnie natrzeć bazylią, słodką papryką i pieprzem (można jeszcze trochę solą).
- Tak przygotowane golonki pozostawić na 30 minut, po czym upiec na grillu - w trakcie cały czas polewając piwem (golonki najlepiej ułożyć na tacce do grillowania lub folii aluminiowej).
- Świetnie smakują z upieczonymi małymi cebulkami i pieczywem czosnkowym.