Pikantny kurczak z dynią z patelni w mniej niż 30 minut
2021-09-16
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Jesień należy do dyni! Mamy dla Ciebie szczególnie smaczny przepis: nasza szybka patelnia z dynią i kurczakiem jest chrupiąca i wymaga tylko kilku składników. Polecamy gorąco!
SKŁADNIKI
- 800 g dyni Hokkaido
- 4 szalotki lub 1 cebula czerwona
- 4 ząbki czosnku
- 400 g piersi z kurczaka
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczka tymianku suszonego lub 3-4 gałązki świeżego
- 2 łyżki oleju
- 400 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój dynię Hokkaido na kawałki wielkości dużego kęsa. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek pokrój na plasterki.
- Pierś z kurczaka pokrój w paski, a następnie w kostkę. Oprósz pparyką.
- Rozgrzej olej na patelni. Smaż kawałki kurczaka z cebulą i czosnkiem przez około 3 minuty.
- Dodaj dynię i smaż przez 2 minuty. Wlej bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Dopraw solą i pieprzem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne