Pikantny kurczak z dynią z patelni w mniej niż 30 minut

Pikantny kurczak z dynią z patelni w mniej niż 30 minut
Autor: Shutterstock.com Pikantny kurczak z dynią z patelni w mniej niż 30 minut
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jesień należy do dyni! Mamy dla Ciebie szczególnie smaczny przepis: nasza szybka patelnia z dynią i kurczakiem jest chrupiąca i wymaga tylko kilku składników. Polecamy gorąco! 

SKŁADNIKI

  • 800 g dyni Hokkaido
  • 4 szalotki lub 1 cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g piersi z kurczaka
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego lub 3-4 gałązki świeżego
  • 2 łyżki oleju
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój dynię Hokkaido na kawałki wielkości dużego kęsa. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek pokrój na plasterki.
  • Pierś z kurczaka pokrój w paski, a następnie w kostkę. Oprósz pparyką.
  • Rozgrzej olej na patelni. Smaż kawałki kurczaka z cebulą i czosnkiem przez około 3 minuty.
  • Dodaj dynię i smaż przez 2 minuty. Wlej bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
  • Dopraw solą i pieprzem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej