Pikantne skrzydełka buffalo grillowane: pomysłowy przepis

2016-07-28
pikantne-skrzydelka-buffalo-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Skrzydełka buffalo są zarazem ostre, jak i słodkawe
łatwy
40 min
4

Pikantne skrzydełka kurczaka to danie, które sprawdzi się na imprezie, podczas oglądanie meczu z przyjaciółmi czy wspólnego grilla. Skrzydełka buffalo według tradycyjnego przepisu obgotowuje się, a następnie smaży w głębokim tłuszczu. Poniżej znajdziesz przepis na lżejszą wersję - grillowaną.

Składniki

1 kg skrzydełek z kurczaka (jeśli planujemy skrzydełka z grilla, można je wcześniej delikatnie obgotować)

sól do natarcia kurczaka

łyżka masła

1 mały ząbek czosnku

2 płaskie łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego)

1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)

2 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego, przecieru pomidorowego lub ketchupu

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

2 łyżeczki pikantnej papryki w proszku lub pieprzu cayenne

opcjonalnie: 1 łyżeczka sosu tabasco (dla fanów większej ostrości)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Skrzydełka kroimy nożem lub tniemy nożyczkami na 3 części - końcówki wyrzucamy lub zachowujemy do bulionu. Pozostałe części dokładnie myjemy,  osuszamy i nacieramy solą. Włączamy piekarnik do nagrzania na średnią moc grilla.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy go 15 sekund i odstawiamy z ognia.

Od razu dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na gęstą pastę, którą pozostawiamy do przestudzenia.

Skrzydełka dokładnie mieszamy z marynatą, tak aby były całkowicie nią pokryte. Najlepiej zamarynować je dzień wcześniej i wstawić do lodówki, ale można je przygotować nawet na chwilę przed grillowaniem.

Skrzydełka układamy na kratce na środkowym poziomie piekarnika, a pod nią umieszczamy blaszkę do pieczenia. Pieczemy kurczaka przez 15 minut, aż skórka się zarumienia, następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.

Skrzydełka mogą się mocno zrumienić - nie oznacza to spalenizny, lecz jedynie skarmelizowany cukier z marynaty.