Pikantne skrzydełka buffalo grillowane: pomysłowy przepis

2021-03-29
expert
pikantne-skrzydelka-buffalo-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Skrzydełka buffalo są zarazem ostre, jak i słodkawe
łatwy
40 min
4

Pikantne skrzydełka kurczaka to danie, które sprawdzi się na imprezie, podczas oglądanie meczu z przyjaciółmi czy wspólnego grilla. Skrzydełka buffalo według tradycyjnego przepisu obgotowuje się, a następnie smaży w głębokim tłuszczu. Poniżej znajdziesz przepis na lżejszą wersję - grillowaną.

SKŁADNIKI

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka (jeśli planujemy skrzydełka z grilla, można je wcześniej delikatnie obgotować)
  • sól do natarcia kurczaka
  • łyżka masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego)
  • 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)
  • 2 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego, przecieru pomidorowego lub ketchupu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki pikantnej papryki w proszku lub pieprzu cayenne
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka sosu tabasco (dla fanów większej ostrości)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skrzydełka kroimy nożem lub tniemy nożyczkami na 3 części - końcówki wyrzucamy lub zachowujemy do bulionu. Pozostałe części dokładnie myjemy,  osuszamy i nacieramy solą. Włączamy piekarnik do nagrzania na średnią moc grilla.
  • W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy go 15 sekund i odstawiamy z ognia.
  • Od razu dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na gęstą pastę, którą pozostawiamy do przestudzenia.
  • Skrzydełka dokładnie mieszamy z marynatą, tak aby były całkowicie nią pokryte. Najlepiej zamarynować je dzień wcześniej i wstawić do lodówki, ale można je przygotować nawet na chwilę przed grillowaniem.
  • Skrzydełka układamy na kratce na środkowym poziomie piekarnika, a pod nią umieszczamy blaszkę do pieczenia. Pieczemy kurczaka przez 15 minut, aż skórka się zarumienia, następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.
  • Skrzydełka mogą się mocno zrumienić - nie oznacza to spalenizny, lecz jedynie skarmelizowany cukier z marynaty.
expert