Pierwszy raz jadłam je w Turcji. Te pieczone ziemniaki to niebo na talerzu

ziemniaki po turecku - kumpir
Autor: Shutterstock Odkryj przepis na ziemniaki po turecku. Z tymi dodatkami smakują obłędnie.
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Jeżeli lubicie poznawać smaki potraw pochodzących z najróżniejszych zakątków świata, sprawdźcie turecki przepis na kumpir. To małe danie, które występuje w wielu odsłonach. Tylko jeden składnik jest niezmienny. Podstawą kumpiru są pieczone ziemniaki. Pyszny i aromatyczny kumpir bez problemu można zrobić w domu. Poznajcie prosty przepis na ziemniaki po turecku.

Czym jest kumpir?

Przepis na kumpir narodził się w byłej Jugosławii i stamtąd powędrował do Turcji, gdzie szybko znalazł liczne grono fanów. Ziemniaki po turecku to pyszne danie, które w Turcji zalicza się do ulicznych przekąsek. Ta popularna przekąska dostępna prawie na każdym rogu tureckich miast.

Podstawą kumpiru są pieczone ziemniaki. Wzbogaca się je warzywami, serami i mięsem. Uzupełnieniem ziemniaków po turecku jest aromatyczny sos na bazie jogurtu, który przypomina greckie tzatziki. Przepisów na kumpir jest mnóstwo i wciąż powstają nowe kombinacje smaków.

Jak zrobić kumpir?

Pełne smaku i aromatu ziemniaki po turecku to świetny pomysł na oryginalny obiad dla całej rodziny. Przepis na kumpir nie jest skomplikowany. Przygotowanie przebiega szybko i bez zbędnych komplikacji.

Lista składników jest podzielona na trzy części. Obejmuje składniki podstawowe, produkty do farszu oraz jogurtowego sosu. Chociaż przepis na te smakowite ziemniaki pochodzi z Turcji, wszystkie składniki są do kupienia w naszych sklepach. Zaletą tego przepisu jest to, że przepis na kumpir można modyfikować i dodawać produkty sezonowe, które akurat są dostępne.

Jak więc przygotować pyszne ziemniaki po turecku? Z tym przepisem danie uda się za pierwszym razem, a ziemniaki będą smakować zupełnie jak z budki w Stambule czy Ankarze.

  • 1. krok – podgotowanie całych ziemniaków
  • 2. krok – upieczenie ziemniaków
  • 3. krok – przygotowanie sosu jogurtowego
  • 4. krok – przygotowanie farszu do pieczonych ziemniaków
  • 5. krok – nadzianie ziemniaków farszem, warzywami i sosem

Jak podawać kumpir?

W Turcji kumpir stanowi samodzielne danie. To świetny pomysł na rodzinny obiad. Ziemniaki po turecku są pyszne, aromatyczne i sycą na wiele godzin. Turecka potrawa może być też ciekawą przekąską na imprezie czy podczas spotkania z przyjaciółmi.

Turcy jedzą kumpir w małych prostokątnych miseczkach, w których idealnie mieści się jeden pieczony ziemniak z dodatkami i sosem. W tym przepisie kumpir podaje się z warzywami, ale danie można wzbogacić kiełbasą lub pieczonym mięsem drobiowym. Tak naprawdę nie ma jednego podstawowego przepisu na ziemniaki po turecku. Dobór składników zależy tylko od naszej wyobraźni. 

SKŁADNIKI

  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki miękkiego sera owczego (np. bryndza)
  • sól

  • farsz:
  • 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 100 g kiełbasy drobiowej
  • 100 g pokrojonych czarnych i zielonych oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szalotka
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz

  • Sos:
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 świeży zielony ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie umyte ziemniaki gotować w osolonym wrzątku 20 minut. Odcedzić.
  • Ziemniaki nakłuć widelcem w kilku miejscach i natrzeć oliwą z oliwek. Ułożyć w formie do zapiekania, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut.
  • Przygotować sos. Jogurt wymieszać ze starym na tarce ogórkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
  • Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na patelni, aż stanie się rumiana.
  • Formę z ziemniakami wyjąć z piekarnika. Wierzch naciąć wzdłuż i wydrążyć środek.
  • Ziemniaczany miąższ wymieszać z serem owczym i masłem. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, kminem rzymskim i cynamonem. Farsz nałożyć do ziemniaków i skropić połową sosu.
  • Do ziemniaków nałożyć poszatkowaną kapustę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, pokrojoną w piórka szalotkę, plasterki kiełbasy, kukurydzę i oliwki. Skropić pozostałym sosem.
  • Podawać na obiad lub jako imprezową przekąskę.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej