Piersi kurczaka z pikantną salsą brzoskwiniową [kurczak na meksykańską nutę]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Salsa to rodzaj pikantnego, orzeźwiającego dodatku do mięs, na bazie warzyw lub owoców, rodem z kuchni meksykańskiej. Zazwyczaj jest ostra i aromatyczna, dzięki czemu świetnie podkreśla delikatne rodzaje mięsa, na przykład kurczaka. Proponujemy przepis na pieczonego kurczaka z salsą brzoskwiniową.
Polecamy także:
Kusząca polędwica wieprzowa w towarzystwie brzoskwiniowego sosu
Kalafior z sosem brzoskwiniowym - pyszny dodatek lub samodzielne danie
Marchewki duszone w brzoskwiniowym sosie
SKŁADNIKI
- 4 połówki piersi kurczaka
- 2 łyżki octu winnego
- 4 łyżeczki przyprawy chili
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- Salsa brzoskwiniowa:
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę brzoskwiń
- 2 łyżki siekanej czerwonej cebuli
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W ceramicznej miseczce wymieszaj ocet, chili, tymianek, kminek oraz pieprz. Powstałą mieszaniną natrzyj piersi kurczaka. Możesz wstawić natartego kurczaka na jakiś czas do lodówki.
- Następnie przełóż kurczaka do wyłożonej folią aluminiową formy keksówki. Kurczaka wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut w temperaturze 200°C.
- Składniki sosu wymieszaj.
- Upieczone porcje kurczaka wyłóż na talerz, obok nałóż porcje salsy.
- Danie świetnie smakuje z ryżem.