Pierś z kurczaka w sosie truskawkowym - pomysł na obiad [przepis]
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Pierś z kurczaka należy do rodzajów mięsa, które nie dość, że jest łatwe w przygotowaniu, to jeszcze lubi towarzystwo różnorodnych smaków. A gdyby tak połączyć kurczaka z truskawkami? Przedstawiamy ciekawą propozycję obiadową.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g śmietany
- 10 dużych truskawek
- 1/2 szklanki octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki umyć, odszypułkować. Rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, ocet balsamiczny, cukier, cynamon, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Oczyszczone piersi z kurczaka włożyć do marynaty na 1 godzinę. Na patelni rozgrzać oliwę i szybko obsmażyć piersi wyjęte z marynaty. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 15 minut. Marynatę podgrzać w niewielkim rondelku i gotować przez 5 minut. Gotowe piersi pokroić na plastry i zalać sosem.