Pierś z kurczaka w sosie koperkowym. Z tym przepisem wyjdzie idealnie soczysta
2022-07-21
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym to proste danie, łatwe do przygotowania a jednocześnie pyszne. Krótko obsmażone kotleciki z kurczaka zachowują soczystość, a ich duszenie w sosie sprawia, że są delikatnie i miękkie.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego
- , ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, inne ulubione suszone zioła np. prowansalskie, słodka papryka, bazylia, granulowany czosnek
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- listek laurowy
- pół dużego pęczka (albo cały mały) posiekanego koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka pokroić na cienkie kotlety. Posypać przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, zdjąć z patelni i odłożyć.
- Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć kilka minut, aż cebula się zeszkli i zmięknie. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek.
- Dodać mięso, zalać całość wodą lub bulionem, dodać ziele i listek laurowy. Dusić około 15 minut lub do miękkości składników.
- Zagęścić sos skrobią ziemniaczaną rozmieszaną w śmietance lub mleku, dodać koperek. Krótko zagotować, aby sos się zagęścił.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne