Pierś z kurczaka w sosie koperkowym. Z tym przepisem wyjdzie idealnie soczysta

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym. Z tym przepisem wyjdzie idealnie soczysta
Autor: Shutterstock Pierś z kurczaka dobrze smakuje z sosem, dzięki któremu mięso jest soczyste
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym to proste danie, łatwe do przygotowania a jednocześnie pyszne. Krótko obsmażone kotleciki z kurczaka zachowują soczystość, a ich duszenie w sosie sprawia, że są delikatnie i miękkie.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z kurczaka
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego
  • , ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, inne ulubione suszone zioła np. prowansalskie, słodka papryka, bazylia, granulowany czosnek
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • pół dużego pęczka (albo cały mały) posiekanego koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka pokroić na cienkie kotlety. Posypać przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, zdjąć z patelni i odłożyć.
  • Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć kilka minut, aż cebula się zeszkli i zmięknie. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek.
  • Dodać mięso, zalać całość wodą lub bulionem, dodać ziele i listek laurowy. Dusić około 15 minut lub do miękkości składników.
  • Zagęścić sos skrobią ziemniaczaną rozmieszaną w śmietance lub mleku, dodać koperek. Krótko zagotować, aby sos się zagęścił.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej