Pierś kurczaka zapiekana w bułce: obłędny sposób na filet drobiowy
2021-08-03
łatwy
25 min
4
Uwielbiam ten sposób przyrządzania piersi z kurczaka. Przygotowuje się go szybko i łatwo z prostych produktów. Chrupiąca łódeczka z bułki wypełniona soczystymi i delikatnymi kawałkami filetu z kurczaka smakuje obłędnie. To wspaniałe danie!
Jaką bułkę wybrać do tego dania?
Najlepsze są bułki średniej wielkości. Idealna bułka powinna mieć długość około 16 cm. Doskonale nadają się do tego ciabbaty, ale także półbagietki.
Jak wykonać łódeczkę z bułki?
Bułkę należy przekroić na pół. Następnie usunąć miękisz bułki. Pozostawić ścianki grubości około 1 cm.
Jak przyrządzić pierś kurczaka w bułce?
Przygotowane łódeczki z bułki napełnić farsze z posiekanej piersi kurczaka, krojonych pomidorów i siekanej cebuli. Posypać tartym serem i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut w temperaturze 200°C.
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 2 podłużne bułki, ciabbaty lub półbagietki
- 1 pomidor
- 1 cebula (mała)
- 1 jajko kurze (M)
- 100 g twardego sera
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka masła
- pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój filet z piersi kurczaka w średnią kostkę i przełóż do miski.
- Usuń nasiona z pomidora, w przeciwnym razie będzie dużo płynu i pokrój miąższ w kostkę. Cebulę posiekaj drobno.
- Do pokrojonej piersi kurczaka dodaj pomidora i cebulę. Dodaj również jajko i majonez (można zastąpić kwaśną śmietaną).
- Przypraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
- W tym przepisie najlepiej sprawdzą się średniej wielkości bułki - długość około 16 cm. Przetnij je na pół, usuń miękisz. Potrzebujesz takich bułczanych łódeczek lub jak mówi moje dziecko, takich trumienek.
- Wnętrze bułki posmaruj miękkim masłem. Napełnij mieszaniną kurczaka.
- Posyp grubo startym serem i piecz w piekarniku w 200°C przez około 30 minut.
- Jak tylko ser się rozpuści i przyrumieni, wyjmij naczynie z piekarnika. Pachnie niesamowicie.
- Gotowe łódeczki z piersiami z kurczaka połóż na talerzu i od razu podawaj. Smacznego!!!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne