Pierś kurczaka z ryżem po meksykańsku: przepis na danie jednogarnkowe

Pierś kurczaka z ryżem po meksykańsku: przepis na danie jednogarnkowe
Autor: Shutterstock.com Filet drobiowy, ryż, warzywa strączkowe - wszystko z jednej patelni
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kuchnia meksykańska ma swój niezaprzeczalny urok. To danie z kurczaka, ryżu, fasolki szparagowej i kukurydzy w stylu fiesta zachwyci was. Przyrządzenie potrawy jest banalnie proste. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją krok po kroku. Zatem do dzieła! 

Kurczak w stylu meksykańskiej fiesty łączy w sobie walory zdrowotne domowego posiłku z wygodą cudownego dania jednogarnkowego. 
Meksykańskie danie z filetu drobiowego to jeden z moich ulubionych przepisów na kurczaka, ponieważ jest sycący, zdrowy i można go szybko przygotować! Idealny przepis na koniec zapracowanego dnia w środku tygodnia. 

Jak zrobić meksykańskiego kurczaka z ryżem?

Przyrządzenie pikantnego dania z kurczakiem to tylko kwestia zrumienienia filetu z piersi drobiowej, podsmażenia warzyw i dodania innych składników. Obiad jest gotowy, zanim dzieciaki skończą pracę domową. 

Wskazówki dotyczące składników

To danie nie wymga specjalnych składników. Jeśli nie masz przyprawy meksykańskiej, to zmieszaj w równych częściach: mielony kminek, chili, słodką paprykę, pieprz i oregano. Zamiast fasolki szparagowej i groszku, możesz użyć czarnej fasoli z puszki. Siekane pomidory z puszki można zastąpić przecierem pomidorowym lub koncentratem. 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w 1-calową kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich
  • 1 puszka pomidorów krojonych razem z sokiem
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na mniejsze odcinki, świeżej lub mrożonej
  • 150 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
  • 1 puszka kukurydzy, odsączonej
  • 1 szklanka białego ryżu długoziarnistego
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dopraw kurczaka 3/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu na dużej patelni z ciasno przylegającą pokrywką.
  • Dodawaj kurczaka partiami, w jednej warstwie i smaż do zarumienienia przez około 7 minut. Wyjmij na talerz, luźno przykryj folią aluminiową i odstaw na bok.
  • Cebulę i paprykę podsmaż na średnim ogniu do miękkości, przez około 5 minut. Dodaj bulion z kurczaka i wymieszaj, zeskrobując wszystkie przyrumienione kawałki z dna patelni.
  • Dodaj przyprawę meksykańską, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, pomidory, pokrojoną paprykę i ryż. Zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 20 minut.
  • Zdejmij pokrywkę i szybko dodaj kurczaka. A także kukurydzę, fasolę szparagową i zielony groszek. Zamieszaj delikatnie. Przykryj i gotuj 8 minut, aż ryż będzie miękki, a kurczak i pozostałe warzywa się podgrzeją. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
  • Przełóż do misek, posyp kolendrą i podawaj. 
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej