Pierś kurczaka z ryżem po meksykańsku: przepis na danie jednogarnkowe
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kuchnia meksykańska ma swój niezaprzeczalny urok. To danie z kurczaka, ryżu, fasolki szparagowej i kukurydzy w stylu fiesta zachwyci was. Przyrządzenie potrawy jest banalnie proste. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją krok po kroku. Zatem do dzieła!
Kurczak w stylu meksykańskiej fiesty łączy w sobie walory zdrowotne domowego posiłku z wygodą cudownego dania jednogarnkowego.
Meksykańskie danie z filetu drobiowego to jeden z moich ulubionych przepisów na kurczaka, ponieważ jest sycący, zdrowy i można go szybko przygotować! Idealny przepis na koniec zapracowanego dnia w środku tygodnia.
Jak zrobić meksykańskiego kurczaka z ryżem?
Przyrządzenie pikantnego dania z kurczakiem to tylko kwestia zrumienienia filetu z piersi drobiowej, podsmażenia warzyw i dodania innych składników. Obiad jest gotowy, zanim dzieciaki skończą pracę domową.
Wskazówki dotyczące składników
To danie nie wymga specjalnych składników. Jeśli nie masz przyprawy meksykańskiej, to zmieszaj w równych częściach: mielony kminek, chili, słodką paprykę, pieprz i oregano. Zamiast fasolki szparagowej i groszku, możesz użyć czarnej fasoli z puszki. Siekane pomidory z puszki można zastąpić przecierem pomidorowym lub koncentratem.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w 1-calową kostkę
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich
- 1 puszka pomidorów krojonych razem z sokiem
- 250 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na mniejsze odcinki, świeżej lub mrożonej
- 150 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
- 1 puszka kukurydzy, odsączonej
- 1 szklanka białego ryżu długoziarnistego
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dopraw kurczaka 3/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu na dużej patelni z ciasno przylegającą pokrywką.
- Dodawaj kurczaka partiami, w jednej warstwie i smaż do zarumienienia przez około 7 minut. Wyjmij na talerz, luźno przykryj folią aluminiową i odstaw na bok.
- Cebulę i paprykę podsmaż na średnim ogniu do miękkości, przez około 5 minut. Dodaj bulion z kurczaka i wymieszaj, zeskrobując wszystkie przyrumienione kawałki z dna patelni.
- Dodaj przyprawę meksykańską, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, pomidory, pokrojoną paprykę i ryż. Zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 20 minut.
- Zdejmij pokrywkę i szybko dodaj kurczaka. A także kukurydzę, fasolę szparagową i zielony groszek. Zamieszaj delikatnie. Przykryj i gotuj 8 minut, aż ryż będzie miękki, a kurczak i pozostałe warzywa się podgrzeją. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż do misek, posyp kolendrą i podawaj.