Pierś kurczaka z mrożonymi warzywami: danie z piekarnika
2021-12-02
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pierś kurczaka upieczona z warzywami to pełnowartościowy posiłek dla każdego. Przygotowanie jest proste, jeśli sięgniecie po mieszankę mrożonych warzyw. Są już obrane i przygotowane do gotowania. Wystarczy tylko sprawić się z filetem z piersi kurczaka i gotowe! Pyszny obiad w 30 minut gotowy!
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mieszanki ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki soli
- 500 g mieszanki mrożonych warzyw: kalafiora, fasolki szparagowej i marchewki lub podobnych
- 500 ml bulionu drobiowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wielkości kęsa. Oprószyć solą i ziołami. Skropić oliwą. Wymieszać, żeby przyprawy i tłuszcz pokryły każdy kawałek mięsa. Odstawić na 30 minut.
- Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego lub naczynek z indywidualnymi porcjami.
- Na mięsie ułożyć mrożone warzywa. Zalać gorącym bulionem drobiowym.
- Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec przez 20-30 minut. Lub do chwili, gdy mięso będzie upieczone w środku.
- Podawać z kaszą lub makaronem i zieloną sałatą.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne