Pierś kurczaka z mrożonymi warzywami: danie z piekarnika

Pierś kurczaka z mrożonymi warzywami z piekarnika
Autor: Shutterstock.com Pierś kurczaka z mrożonymi warzywami z piekarnika
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pierś kurczaka upieczona z warzywami to pełnowartościowy posiłek dla każdego. Przygotowanie jest proste, jeśli sięgniecie po mieszankę mrożonych warzyw. Są już obrane i przygotowane do gotowania. Wystarczy tylko sprawić się z filetem z piersi kurczaka i gotowe! Pyszny obiad w 30 minut gotowy! 

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka mieszanki ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 500 g mieszanki mrożonych warzyw: kalafiora, fasolki szparagowej i marchewki lub podobnych
  • 500 ml bulionu drobiowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wielkości kęsa. Oprószyć solą i ziołami. Skropić oliwą. Wymieszać, żeby przyprawy i tłuszcz pokryły każdy kawałek mięsa. Odstawić na 30 minut. 
  • Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego lub naczynek z indywidualnymi porcjami. 
  • Na mięsie ułożyć mrożone warzywa. Zalać gorącym bulionem drobiowym.
  • Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec przez 20-30 minut. Lub do chwili, gdy mięso będzie upieczone w środku. 
  • Podawać z kaszą lub makaronem i zieloną sałatą. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów na dania mięsne i bezmięsne z jednego garnka

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej