Pierś kurczaka w sosie serowym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pierś kurczaka w sosie serowym to soczyste mięso i pyszny aromatyczny sos. Smak sosowi nadaje ser z przerostem niebieskiej pleśni. Filet z kurczaka w sosie serowym można podać na co dzień i od święta. Doskonały pomysł na obiad.
SKŁADNIKI
- 3/4 kg piersi kurczaka
- 10 dag sera pleśniowego (typu rokpol, lazur, gorgonzola)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka (250 ml) słodkiej śmietanki 18%
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone mięso pokrój na kostkę o boku około 2 cm.
- Obrany czosnek pokrój na cienkie plasterki. Ser pokrój na drobną kostkę. Natkę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj mięso i smaż na średnim ogniu, często mieszając przez minutę. Dodaj czosnek i smaż, aż mięso z wszystkich stron zmieni kolor i zacznie się lekko rumienić - ale tylko zacznie - to znak, że w środku już nie jest surowe.
- Dodaj śmietankę i ser. Wymieszaj, by kawałki sera pływały w śmietance. Trzymaj na małym ogniu, cały czas mieszaj, aż ser się rozpuści.
- Dodaj natkę i dopraw pieprzem (oraz solą, jeśli tego będziesz potrzebować). Wymieszaj i od razu podawaj.
- Świetnie smakuje z makaronem.