Pierś kurczaka w sosie serowym

2021-03-29
Pierś kurczaka w sosie serowym
Autor: Shutterstock Pierś kurczaka w aksamitnym sosie serowym idealnie pasuje do makaronu
łatwy
30 min
4

Pierś kurczaka w sosie serowym to soczyste mięso i pyszny aromatyczny sos. Smak sosowi nadaje ser z przerostem niebieskiej pleśni. Filet z kurczaka w sosie serowym można podać na co dzień i od święta. Doskonały pomysł na obiad.

SKŁADNIKI

  • 3/4 kg piersi kurczaka
  • 10 dag sera pleśniowego (typu rokpol, lazur, gorgonzola)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka (250 ml) słodkiej śmietanki 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone mięso pokrój na kostkę o boku około 2 cm.
  • Obrany czosnek pokrój na cienkie plasterki. Ser pokrój na drobną kostkę. Natkę drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj mięso i smaż na średnim ogniu, często mieszając przez minutę. Dodaj czosnek i smaż, aż mięso z wszystkich stron zmieni kolor i zacznie się lekko rumienić - ale tylko zacznie - to znak, że w środku już nie jest surowe.
  • Dodaj śmietankę i ser. Wymieszaj, by kawałki sera pływały w śmietance. Trzymaj na małym ogniu, cały czas mieszaj, aż ser się rozpuści.
  • Dodaj natkę i dopraw pieprzem (oraz solą, jeśli tego będziesz potrzebować). Wymieszaj i od razu podawaj.
  • Świetnie smakuje z makaronem. 
Redakcja
więcej