Pierś kurczaka w sosie pomidorowym z pieczarkami

Pierś kurczaka w sosie pomidorowym z pieczarkami
Autor: Shutterstock.com Pierś kurczaka w esencjonalnym sosie pomidorowym z pieczarkami i natką pietruszki
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pierś kurczaka często wykorzysytywana jest w codziennej kuchni. Jest smaczna, soczysta, zdrowa. Ma też najważniejsza zaletę - bardzo szybko się gotuje. Polecam ten łatwy przepis na filet z piersi kurczaka w aromatycznym sosie z krojonych pomidorów z puszki oraz pieczarek. Palce lizać! 

Wskazówki, jak przyrządzić pierś kurczaka w sosie pomidorowym

Przygotowanie filetu z piersi kurczaka w sosie pomidorowym jest bardzo łatwe. Poradzi sobie z tym zadaniem nawet najmniej doświadczona osoba. Najlepiej zacząć od zgromadzenia wszystkich składników oraz głębokiej patelni.

  1. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i rumienimy pierś kurczaka z obu stron. Filet nie będzie jeszcze usmażony w środku. I o to chodzi. Wystarczy, że zamkniemy soki denaturyzaując powierzchnię piersi. Mięso będzie dochodzić w sosie pomidorowym. Dlatego obsmażoną pierś kurczak zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
  2. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem dodajemy pieczarki i cebulę. Smażymy do zeszklenia cebuli. Zajmie to około 5 minut.
  3. Teraz wlewamy krojone pomidory z puszki. Dodajemy wszystkie przyprawy. Smażymy 1 minutę. 
  4. Pora na dodanie rosołu z kurczaka. Jeśli go nie macie, możecie wykorzystać białe wino, cydr lub jasne piwo. 
  5. Sos zagotowujemy. Z powrotem dodajemy pierś kurczaka. Dusimy wszystko na średnim ogniu przez 15 minut.
  6. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem, ryżem, makaronem lub z czym lubicie.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z piersi kurczaka 
  • 100 g pieczarek, przekrojonych na pół
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka białego cukru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z piersi kurczaka oprósz solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj piersi kurczaka i smaż do zrumienienia. Zdejmij mięso z patelni.
  • Na rozgrzany tłuszcz dodaj pieczarki oraz cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli. 
  • Do zawartości patelni dodaj pomidory z puszki. Przyprawy, także cukier. Na koniec wlej rosół z kurczak. 
  • Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj 15 minut. 
  • Przed podaniem posyp natką pietruszki. Podawaj z ryżem, kaszą, makaronem lub kluskami.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej