Pierś kurczaka w sosie pomidorowym z pieczarkami
2021-08-25
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pierś kurczaka często wykorzysytywana jest w codziennej kuchni. Jest smaczna, soczysta, zdrowa. Ma też najważniejsza zaletę - bardzo szybko się gotuje. Polecam ten łatwy przepis na filet z piersi kurczaka w aromatycznym sosie z krojonych pomidorów z puszki oraz pieczarek. Palce lizać!
Wskazówki, jak przyrządzić pierś kurczaka w sosie pomidorowym
Przygotowanie filetu z piersi kurczaka w sosie pomidorowym jest bardzo łatwe. Poradzi sobie z tym zadaniem nawet najmniej doświadczona osoba. Najlepiej zacząć od zgromadzenia wszystkich składników oraz głębokiej patelni.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i rumienimy pierś kurczaka z obu stron. Filet nie będzie jeszcze usmażony w środku. I o to chodzi. Wystarczy, że zamkniemy soki denaturyzaując powierzchnię piersi. Mięso będzie dochodzić w sosie pomidorowym. Dlatego obsmażoną pierś kurczak zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
- Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem dodajemy pieczarki i cebulę. Smażymy do zeszklenia cebuli. Zajmie to około 5 minut.
- Teraz wlewamy krojone pomidory z puszki. Dodajemy wszystkie przyprawy. Smażymy 1 minutę.
- Pora na dodanie rosołu z kurczaka. Jeśli go nie macie, możecie wykorzystać białe wino, cydr lub jasne piwo.
- Sos zagotowujemy. Z powrotem dodajemy pierś kurczaka. Dusimy wszystko na średnim ogniu przez 15 minut.
- Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem, ryżem, makaronem lub z czym lubicie.
SKŁADNIKI
- 4 filety z piersi kurczaka
- 100 g pieczarek, przekrojonych na pół
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 1 łyżka białego cukru
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z piersi kurczaka oprósz solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj piersi kurczaka i smaż do zrumienienia. Zdejmij mięso z patelni.
- Na rozgrzany tłuszcz dodaj pieczarki oraz cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli.
- Do zawartości patelni dodaj pomidory z puszki. Przyprawy, także cukier. Na koniec wlej rosół z kurczak.
- Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj 15 minut.
- Przed podaniem posyp natką pietruszki. Podawaj z ryżem, kaszą, makaronem lub kluskami.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?