Pierś kurczaka po włosku z grzybami i pomidorami - petarda smaku!

Pierś kurczaka po włosku z grzybami i pomidorami
Autor: Shutterstock.com Pierś kurczaka na patelni w sosie z grzybami, pomidorami i szpinakiem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pierś kurczaka można przygotować na 1000 sposobów. Uwielbiam filet drobiowy krótko duszony w sosie z pieczarkami i pomidorami. Nieskomplikowane danie o obłędnym aromacie. Po prostu petarda smaku! 

SKŁADNIKI

  • 2 filety z piersi kurczaka, przecięte poziomo na dwa kotlety każda
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • ½ szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 200 g pieczarek brunatnych
  • 200 g pomidorów winogronowych, przekrojonych na pół
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (sok z ½ cytryny)

    150 g szpinaku, młodych liści

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety osusz. Oprósz mąką wymieszaną z połową porcji oregano, soli i pieprzu. Smaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron. Zdejmij z patelni.
  • Na patelnię dodaj pokrojone pieczarki. Smaż aż skurczą się i lekko przyrumienią.
  • Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj pomidory oraz pozostałe przyprawy. Smaż jeszcze kolejną minutę. 
  • Wlej bulion i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia. Dodaj kotlety z piersi kurczaka. Gotuj 3 minuty na dużym ogniu.
  • Przykryj i kontynuuj gotowanie jeszcze 8 minut. Na koniec dodaj liście szpinaku. Zamieszaj. Spróbuj. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej