Pierś kurczaka po włosku z grzybami i pomidorami - petarda smaku!
2021-08-29
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pierś kurczaka można przygotować na 1000 sposobów. Uwielbiam filet drobiowy krótko duszony w sosie z pieczarkami i pomidorami. Nieskomplikowane danie o obłędnym aromacie. Po prostu petarda smaku!
SKŁADNIKI
- 2 filety z piersi kurczaka, przecięte poziomo na dwa kotlety każda
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- ½ szklanki mąki uniwersalnej
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 200 g pieczarek brunatnych
- 200 g pomidorów winogronowych, przekrojonych na pół
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (sok z ½ cytryny)
150 g szpinaku, młodych liści
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety osusz. Oprósz mąką wymieszaną z połową porcji oregano, soli i pieprzu. Smaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron. Zdejmij z patelni.
- Na patelnię dodaj pokrojone pieczarki. Smaż aż skurczą się i lekko przyrumienią.
- Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj pomidory oraz pozostałe przyprawy. Smaż jeszcze kolejną minutę.
- Wlej bulion i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia. Dodaj kotlety z piersi kurczaka. Gotuj 3 minuty na dużym ogniu.
- Przykryj i kontynuuj gotowanie jeszcze 8 minut. Na koniec dodaj liście szpinaku. Zamieszaj. Spróbuj. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne