Pierś kurczaka pieczona w boczku z marchewką, groszkiem i szparagami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pierś z kurczaka pieczona w boczku z sezonowymi warzywami to doskonały pomysł na obiad w ciepły dzień. Nie wymaga wiele pracy, a danie jest efektowne. Dodatek boczku ożywia smak piersi z kurczaka i sprawia, że mimo pieczenia mięso pozostaje soczyste.
SKŁADNIKI
- 3 podwójne piersi kurczaka
- 12 plasterków boczku
- 4 marchewki
- mrożony groszek cukrowy
- szparagi z puszki
- por
- olej
- mąka
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Każdą z piersi podziel na 4 porcje. Kurczaka przypraw, natrzyj solą i pieprzem. Owiń plasterkami boczku.
- Marchewkę pokrój w słupki. Szparagi przekrój na połówki. Por pokrój w krążki. Marchewkę ugotuj w osolonym wrzątku. Gotuj maksymalnie przez 5 minut.
- Dodaj do garnka por i groszek. Gotuj przez kolejne 5 minut. Na około 2 minuty przed końcem gotowania wrzuć do garnka także szparagi.
- Mięso usmaż na oleju - obsmaż z każdej strony (mniej więcej po 4-5 minut na każdą stronę). Po tym czasie wstaw kurczaka do piekarnika - rozgrzej go wcześniej do temperatury 180 stopni C. Piecz maksymalnie przez 10 minut.