Pieczony kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym
2021-03-29
średni
80 min
4
Pieczony kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym to idealne danie na jesień. Gdy na zewnątrz robi się szaro i ponuro, w kuchni warto sięgnąć po kolorowe skarby jesieni. Kulinarną królową tej pory roku jest niewątpliwie dynia. Delikatna i pełna witamin - idealnie komponuje się z kruchym mięsem kurczaka zagrodowego i wyrazistym smakiem szałwii.
źródło: materiały prasowe Sedar SA
SKŁADNIKI
- 1 cały kurczak zagrodowy
- 4 łyżki masła
- garść liści szałwii
- ½ łyżeczki soli
- 300 g dyni pokrojonej w kostkę
- 300 g pomidorków koktajlowych
- marynata:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Masło wymieszać z szałwią i ½ łyżeczki soli i włożyć pod skórę na piersiach kurczaka.
- Ułożyć kurczaka w naczyniu, obłożyć dynią i pomidorami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Piec 30 minut, co jakiś czas podlewając roztopionym masłem szałwiowym.
- Następnie obrócić i piec kolejne 30 minut.