Pieczony kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym

2018-03-29
Pieczony kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym
Autor: mat. prasowe Sedar SA Kurczak z dynią i pomidorami świetnie sprawdzi się w roli dania głównego na wykwintnym jesiennym obiedzie.
średni
80 min
4

Pieczony kurczak  z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym to idealne danie na jesień. Gdy na zewnątrz robi się szaro i ponuro, w kuchni warto sięgnąć po kolorowe skarby jesieni. Kulinarną królową tej pory roku jest niewątpliwie dynia. Delikatna i pełna witamin - idealnie komponuje się z kruchym mięsem kurczaka zagrodowego i wyrazistym smakiem szałwii.

źródło: materiały prasowe Sedar SA

Składniki

1 cały kurczak zagrodowy

4 łyżki masła

garść liści szałwii

½ łyżeczki soli

300 g dyni pokrojonej w kostkę

300 g pomidorków koktajlowych

marynata:

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

½ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin.

Masło wymieszać z szałwią i ½ łyżeczki soli i włożyć pod skórę na piersiach kurczaka.

Ułożyć kurczaka w naczyniu, obłożyć dynią i pomidorami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Piec 30 minut, co jakiś czas podlewając roztopionym masłem szałwiowym.

Następnie obrócić i piec kolejne 30 minut.