Pieczony boczek: nowy przepis jak upiec soczystą roladę z 1 kg boczku na danie główne lub wędlinę

Pieczony boczek: nowy przepis jak upiec soczystą roladę z 1 kg boczku
Autor: Shutterstock Pieczony boczek jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno
łatwy
15 min
4

Pieczony boczek wybornie smakuje jako pieczeń na obiad. Zrolowany pięknie prezentuje się na zimno, jako wędlina półmiskowa. Zwyczajowo receptury na pieczony boczek przewidują użycie od 1,5 do 2 kg mięsa z względu na zachowanie soczystości pieczeni. Oto nowy przepis jak upiec soczystą roladę z 1 kg boczku dzięki możliwościom współczesnych piekarników. Polecam nie tylko na obiad!

SKŁADNIKI

  • 1 kg boczku ze skórą z kośćmi lub bez kości
  • 1 łyżka oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli i jeszcze 1 łyżeczka do natarcia skórki
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 3 małe cebule
  • 500 ml piwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik gazowy na stopień 7, elektryczny w trybie grzania góra-dół 220°C, z termoobiegiem 200°C.
  • Boczek osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli to boczek z żeberkami, to usuń je ostrym nożem.
  • Boczek od strony mięsa naciąć wzdłuż na głębokość 1 cm.
  • Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, utrzeć z 1 łyżeczką soli. Dodać rozmaryn, majeranek, tymianek i pieprz, ponownie utrzeć. Dodaj olej i wymieszać na pastę.
  • Tak przygotowaną pastą natrzeć boczek.
  • Boczek zrolować zaczynając od węższego boku, skórą na zewnątrz. Obwiązać bawełnianym sznurkiem.
  • Skórkę rolady natrzeć solą.
  • Cebule przeciąć wzdłuż od piętki do ogonka. Ściąć również kawałek wypukłej części cebuli.
  • Na dnie brytfanny ułożyć cebule ściętą częścią do dołu, a przecięciem do góry. W dwóch rzędach po trzy połówki. Będą one stanowiły ruszt, na którym położymy boczek. Zobacz także wskazówki poniżej. 
  • Na cebulach ułożyć boczek. Wlać 250 ml piwa i 50 ml wody.
  • Boczek piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Następnie zmniejszyć grzanie. W piekarniku gazowym stopień 5, w elektrycznym z trybem góra-dół 190°C, z termoobiegiem 170°C. Wlać kolejne 250 ml piwa i 50 ml wody. Piec jeszcze 30 minut lub do chwili, gdy boczek będzie miękki.
  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut, jeśli chcesz podać jako danie główne na obiad lub pozostaw go całkowitego ostygnięcia, jeśli chcesz podać go jako wędlinę. Zobacz poniżej praktyczne wskazówki, jak upiec doskonale soczysty boczek.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Kilka praktycznych wskazówek, jak upiec boczek

  • Boczek przed włożeniem do piekarnika zawsze musi mieć temperaturę pokojową. Inaczej mięso ze względu na szok termiczne skurczy się i wyschnie.
  • Mięso należy przyprawić. Chociaż boczek jest dość tłusty, to jednak przyprawy suche lepiej uwalniają olejki eteryczne roztarte z olejem lub oliwą. Szczególnie rozmaryn, majeranek i tymianek lubią rozgniatanie, podgrzewanie i rozpuszczanie w tłuszczach.
  • Boczek należy piec na postumencie. Może to być ruszt z wyciętych żeberek, połówek cebuli, czy jabłek. Ważne, żeby nie leżał w płynie i tłuszczu. Chodzi o to by się piekł, a nie gotował. 
  • Podlewając boczek płynem, w tym przypadku piwem, dostarczamy mięsu aromatycznej pary, która pozwala zachować soczystość mięsa, nadaje chrupkość skórce, a dodatkowo zapobiega przypaleniu tłuszczu na dnie brytfanny. 
  • Zamiast piwa można użyć białego wina, cydru lub czystej wody. Każdy z tych płynów nada inny smak mięsu.

Mięsa pieczone na Boże Narodzenie: 11 pomysłów na święta oraz 10 przepisów ekstra

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej