Aromatyczne bolognese z sekretnym składnikiem. Efekt? Obłędny!
Jeden składnik może wszystko zmienić. Od kiedy odkryłam tę sztuczkę, już nie przyrządzam spaghetti bolognese inaczej. Wychodzi niezwykle głębokie w smaku i lekko wytrawne. Zainspiruj się kuchnia północnych Włoch i Ameryki Łacińskiej, by przygotować to niesamowite danie.
Jeden dodatek, który wszystko zmienia. Inaczej się już nie da
Spaghetti bolognese to bez wątpienia klasyka, którą ubóstwia cała masa ludzi. Kiedy już wydawało się, że nie może być lepiej, ten prosty dodatek całkowicie zmienił zasady gry. Choć dodawanie czekolady do mięsa może wydawać się co najmniej nietypowe, to Jedak w tym wypadku działa to jak prawdziwe złoto.
Nie jest to również żadna specjalna nowość. Włosi dodają kakao lub czekoladę do ragu, by podkreślić smak mięsa, a Meksykanie uwielbiają dodawać czekoladę do mole, gdzie idealnie sprawdza się ona do podkreślania smaku przypraw.
W naszym sosie czekolada jeszcze bardziej pogłębia smak pomidorów i przyjemnie gromadzi kwaskowatość. Nasz sos nie się stanie nagle deserem, jednak smak czekolady będzie lekko wyczuwalny i delikatny, ale wyniesie nasz sos na całkowicie nowy poziom.
Klucz do idealnego sosy bolognese. Sekret to długie gotowanie
I jakby czekolada to było mało, warto pamiętać, że kluczem do smaku tego niesamowitego sosu jest długie gotowanie. To danie z pewnością nie lubi pośpiechu. Im dłużej będziemy gotować ten sos, tym lepszy wyjdzie. Nie tylko zmiękczymy mięso, tak by było delikatne i pełne smaku, ale również skoncentrujemy aromaty tworząc danie idealne.
Chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak tego sosu? Dodaj na przykład szczyptę cynamonu czy kilka kropel sosu Worcestershire. Tradycyjną bolońską techniką pod koniec gotowania możesz również dodać odrobinę śmietanki czy mleka.
SKŁADNIKI
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml czerwonego wina
- 200 ml bulionu wołowego
- 2 kostki gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- 350–400 g spaghetti
- świeżo starty parmezan
- garść świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę.
- Dodajemy warzywa.
- Smażymy kilka minut, aż zmiękną.
- Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy.
- Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż się zarumieni.
- Dodajemy soli i pieprzu.
- Wlewamy wino i dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Mieszamy i gotujemy, aż do odparowania płynu.
- Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki, oregano, bazylię i liść laurowy.
- Całość mieszamy i zagotowujemy.
- Sos gotujemy, przez co najmniej 45 minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy czekoladę.
- Mieszamy, aż się rozpuści.
- Doprawiamy do smaku.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
- Dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy.
- Podajemy z bazylią i posypany parmezanem.