Pieczone żeberka keczupowe - na ostro, ale z nutą słodyczy
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Pieczone żeberka keczupowe to pyszne, soczyste danie mięsne z odrobiną pikanterii i odrobiną słodyczy. Wszystko znakomicie zrównoważone, pachnące i aromatyczne. Znakomicie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub puree. Do tego takie żeberka są bajecznie proste w przygotowaniu. Wystarczy 320-30 minut na przygotowanie składników, potem wysoka temperatura w piekarniku dokończy nasze dzieło.
SKŁADNIKI
- 2 kg żebnerek
- 2 szklanki pikantnego keczupu
- 5 łyżek płynnego miodu
- 10 szalotek
- przyprawa do mięs z grilla
- olej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone żeberka natrzeć przyprawa i odstawić na 2 godziny.
- Szalotki obrać, posiekać i zeszklić na oleju, dodać keczup, miód i odrobinę wody. Sos podgrzewać 5 min cały czas mieszając.
- Na oddzielnej patelni zrumienić żeberka z obu stron i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
- Żeberka zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. na dwie godzinie. W połowie pieczenia przekręcić je na druga stronę.