Pieczone żeberka keczupowe - na ostro, ale z nutą słodyczy

2021-03-29
Pieczone żeberka keczupowe - na ostro i z pomysłem
Autor: Shutterstock Pieczone żeberka keczupowe
łatwy
20 min
4

Pieczone żeberka keczupowe to pyszne, soczyste danie mięsne z odrobiną pikanterii i odrobiną słodyczy. Wszystko znakomicie zrównoważone, pachnące i aromatyczne. Znakomicie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub puree. Do tego takie żeberka są bajecznie proste w przygotowaniu. Wystarczy 320-30 minut na przygotowanie składników, potem wysoka temperatura w piekarniku dokończy nasze dzieło.

SKŁADNIKI

  • 2 kg żebnerek
  • 2 szklanki pikantnego keczupu
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 10 szalotek
  • przyprawa do mięs z grilla
  • olej
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone żeberka natrzeć przyprawa i odstawić na 2 godziny.
  • Szalotki obrać, posiekać i zeszklić na oleju, dodać keczup, miód i odrobinę wody. Sos podgrzewać 5 min cały czas mieszając.
  • Na oddzielnej patelni zrumienić żeberka z obu stron i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  • Żeberka zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. na dwie godzinie. W połowie pieczenia przekręcić je na druga stronę.