Pieczone polędwiczki wołowe w sosie Tannat

2021-03-29
Wołowina: jakie części wołowiny są sprzedawane? Do czego się nadają?
Autor: thinkstockphotos.com Wołowina to mięso bardzo zdrowe, o ile wybierzemy kawałki bez tłuszczu
łatwy
45 min
4

Przepis na smaczną i soczystą polędwicę wołową w sosie z czerwonego wina Tannat. Soczyste polędwiczki wołowe proponujemy podać wykwintnie - z ryżem szafranowym i glazurowanymi marchewkami. 

SKŁADNIKI

  • 25 dag polędwiczek wołowych
  • 5 dag drobno posiekanej szalotki
  • 2 dag masła
  • 100 ml wina Tannat lub innego czerwonego wytrawnego wina
  • 5 dag świeżych malin
  • sól i pieprz do smaku
  • Ryż:
  • 8 dag ryżu
  • 1 dag masła
  • 200 ml jarzynowego bulionu
  • szczypta szafranu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • marchewki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzewamy mocno patelnię, na której rozpuszczamy 1 dag masła.
  • Obsmażamy na nim przez 2-3 minuty posypane świeżo zmielonym pieprzem polędwiczki, po czym przekładamy je na ciepły talerz.
  • Zlewamy tłuszcz, a następnie na tej samej patelni rozpuszczamy kolejną porcję masła (1 dag), na której szklimy posiekaną szalotkę.
  • Dodajemy wino, a gdy utworzony sos odparuje w 50 proc., dodajemy zmiksowane maliny i usmażone polędwiczki. Wszystko razem dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.
  • Pokrojone w plastry polędwiczki podajemy z szafranowym ryżem i glazurowanymi marchewkami.
  • Szafranowy ryż: w rondlu rozpuszczamy masło, na którym przesmażamy przez 1 minutę suchy ryż. Wsypujemy skruszony palcami szafran i zalewamy gorącym bulionem. Na małym ogniu gotujemy ryż do odparowania płynu, solimy do smaku.
  • Glazurowane marchewki: 4 marchewki gotujemy przez 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, a następnie smażymy przez 3-4 minuty na patelni na rozgrzanym maśle z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Przed podaniem kroimy w plasterki.