Pieczone polędwiczki wołowe w sosie Tannat
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Przepis na smaczną i soczystą polędwicę wołową w sosie z czerwonego wina Tannat. Soczyste polędwiczki wołowe proponujemy podać wykwintnie - z ryżem szafranowym i glazurowanymi marchewkami.
SKŁADNIKI
- 25 dag polędwiczek wołowych
- 5 dag drobno posiekanej szalotki
- 2 dag masła
- 100 ml wina Tannat lub innego czerwonego wytrawnego wina
- 5 dag świeżych malin
- sól i pieprz do smaku
- Ryż:
- 8 dag ryżu
- 1 dag masła
- 200 ml jarzynowego bulionu
- szczypta szafranu
- 1/2 łyżeczki soli
- marchewki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzewamy mocno patelnię, na której rozpuszczamy 1 dag masła.
- Obsmażamy na nim przez 2-3 minuty posypane świeżo zmielonym pieprzem polędwiczki, po czym przekładamy je na ciepły talerz.
- Zlewamy tłuszcz, a następnie na tej samej patelni rozpuszczamy kolejną porcję masła (1 dag), na której szklimy posiekaną szalotkę.
- Dodajemy wino, a gdy utworzony sos odparuje w 50 proc., dodajemy zmiksowane maliny i usmażone polędwiczki. Wszystko razem dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.
- Pokrojone w plastry polędwiczki podajemy z szafranowym ryżem i glazurowanymi marchewkami.
- Szafranowy ryż: w rondlu rozpuszczamy masło, na którym przesmażamy przez 1 minutę suchy ryż. Wsypujemy skruszony palcami szafran i zalewamy gorącym bulionem. Na małym ogniu gotujemy ryż do odparowania płynu, solimy do smaku.
- Glazurowane marchewki: 4 marchewki gotujemy przez 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, a następnie smażymy przez 3-4 minuty na patelni na rozgrzanym maśle z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Przed podaniem kroimy w plasterki.