Pieczone bataty nadziewane kurczakiem - cały obiad z jednej blachy!
2021-07-19
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Pieczone bataty nadziewane kurczakiem to danie typu 2 w 1 - porcja smakowitych warzyw i białka w jednym. Na dodatek danie efektownie się prezentuje, nie jest trudne do przygotowania i świetnie smakuje!
SKŁADNIKI
- 4 bataty jednakowej wielkości
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka lub jedna podwójna
- ulubione przyprawy do kurczaka
- sól
- 2 nieduże zielone papryki
- 2-3 łyżki małych oliwek
- 1 cebula
- 150 g żółtego sera o wyrazistym smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bataty obrać, ugotować w całości, uważając by się nie rozpadły.
- W czasie, gdy bataty się gotują, kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z solą i przyprawami i podsmażyć na patelni na małej ilości oliwy.
- Ugotowane bataty przekroić, wydrążyć miąższ, zostawiając 1 cm skorupkę.
- Cebulę pokroić drobno, wymieszać z wydrążonym miąższem batatów, kurczakiem i papryką pokrojoną w cienkie plasterki.
- Tak przygotowanym farszem napełnić batatowe skorupki, posypać oliwkami i startym serem.
- Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, aż ser się ładnie roztopi i zrumieni. Podawać z zieloną sałatą.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne