Pieczone bataty nadziewane kurczakiem - cały obiad z jednej blachy!

Pieczone bataty nadziewane kurczakiem - cały obiad z jednej blachy!
Autor: Shutterstock Bataty zapiekane z kurczakiem i warzywami to smakowity obiad z piekarnika
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Pieczone bataty nadziewane kurczakiem to danie typu 2 w 1 -  porcja smakowitych warzyw i białka w jednym. Na dodatek danie efektownie się prezentuje, nie jest  trudne do przygotowania i świetnie smakuje!

SKŁADNIKI

  • 4 bataty jednakowej wielkości
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka lub jedna podwójna
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • sól
  • 2 nieduże zielone papryki
  • 2-3 łyżki małych oliwek
  • 1 cebula
  • 150 g żółtego sera o wyrazistym smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bataty obrać, ugotować w całości, uważając by się nie rozpadły.
  • W czasie, gdy bataty się gotują, kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z solą i przyprawami i podsmażyć na patelni na małej ilości  oliwy.
  • Ugotowane bataty przekroić, wydrążyć miąższ, zostawiając 1 cm skorupkę.
  • Cebulę pokroić drobno, wymieszać z wydrążonym miąższem batatów, kurczakiem i papryką pokrojoną w cienkie plasterki.
  • Tak przygotowanym farszem napełnić batatowe skorupki, posypać oliwkami i startym serem.
  • Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, aż ser się ładnie roztopi i zrumieni.  Podawać z zieloną sałatą.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej