Pieczona wołowina ze śliwkami
2021-03-29
łatwy
130 min
4
Co przygotować na świąteczny obiad, aby zaskoczyć najbliższych? Proponujemy pieczoną wołowinę ze śliwkami. Jest prosta w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Oto przepis na pieczoną wołowinę ze śliwkami, który sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg wołowiny
- 200-250 g suszonych śliwek
- garść suszonych grzybów
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1/2 szklanki bulionu
- 3 łyżki musztardy
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 3-4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki wsypać do miseczki i zalać winem. Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie i odstawić na czas przygotowywania mięsa.
- Wołowinę rozciąć w taki sposób, by otrzymać prostokątny płat mięsa. Wierzch posmarować musztardą i odstawić do lodówki na około godzinę.
- Ząbki czosnku obrać i posiekać. Umyte gałązki tymianku pokroić. Namoczone grzyby również pokroić (nie wylewać wody, w której moczyły się grzyby i wina ze śliwek).
- Posiekany czosnek i tymianek rozłożyć na mięsie posmarowanym musztardą. Następnie ułożyć śliwki i grzyby na środku płata. Zwinąć jak roladę i zaszyć lub owinąć nicią.
- Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażać roladę z każdej strony. Posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
- Wlać bulion, wino ze śliwek i wodę z namoczonych grzybów. Dusić pod przykryciem około 45-50 minut. Co jakiś czas podlewać sosem.
- Pieczeń podawać na ciepło. Można również odstawić do ostygnięcia i kroić w plastry na zimno kolejnego dnia. Smacznego!