Pieczona wołowina ze śliwkami

2021-03-29
pieczona-wolowina-ze-sliwkami-przepis-na-wielkanoc.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pieczona wołowina ze śliwkami doskonale smakuje także na zimno 
łatwy
130 min
4

Co przygotować na świąteczny obiad, aby zaskoczyć najbliższych? Proponujemy pieczoną wołowinę  ze śliwkami. Jest prosta w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Oto przepis na pieczoną wołowinę ze śliwkami, który sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg wołowiny
  • 200-250 g suszonych śliwek
  • garść suszonych grzybów
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki musztardy
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki wsypać do miseczki i zalać winem. Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie i odstawić na czas przygotowywania mięsa.
  • Wołowinę rozciąć w taki sposób, by otrzymać prostokątny płat mięsa. Wierzch posmarować musztardą i odstawić do lodówki na około godzinę.
  • Ząbki czosnku obrać i posiekać. Umyte gałązki tymianku pokroić. Namoczone grzyby również pokroić (nie wylewać wody, w której moczyły się grzyby i wina ze śliwek).
  • Posiekany czosnek i tymianek rozłożyć na mięsie posmarowanym musztardą. Następnie ułożyć śliwki i grzyby na środku płata. Zwinąć jak roladę i zaszyć lub owinąć nicią.
  • Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażać roladę z każdej strony. Posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
  • Wlać bulion, wino ze śliwek i wodę z namoczonych grzybów. Dusić pod przykryciem około 45-50 minut. Co jakiś czas podlewać sosem.
  • Pieczeń podawać na ciepło. Można również odstawić do ostygnięcia i kroić w plastry na zimno kolejnego dnia. Smacznego!
  •