Pieczona pierś kurczaka w boczku na obiad
Dieta bezglutenowa
Pierś kurczaka po upieczeniu staje się boskim pokarmem. Im prostsza obróbka, tym lepiej. W tym przepisie wystarczą 4 składniki. Filet z piersi kurczaka, surowy boczek wędzony, musztarda, trochę świeżego rozmarynu i gotowe. To jest przepyszne!
Dlaczego używam boczku do owijania piersi kurczaka?
Surowy boczek wędzony ma ten cudowny dymny aromat, który przyspiesza pracę naszych ślinianek. Jedno pociągnięcie nosem i już wiemy, to będzie dobre. Do tego jest wystarczająco tłusty, by chronić delikatne mięso filetu drobiowego przed przesuszeniem w piekarniku. Pierś kurczaka otulona boczkiem jest soczysta w środku i przepyszna.
Dlaczego rozmaryn pasuje do piersi kurczaka w boczku?
Rozmaryn to bardzo aromatyczne zioło przyprawowe. Zawiera olejki eteryczne, które uwalniają się pod wpływem mechanicznym oraz termicznym. Żywiczne olejki rozmarynu pobudzają wydzielanie soków trawiennych i ułatwiają pasaż jedzenia przez układ pokarmowy. Do tego idealnie pasują do dymnego zapachu wędzonki.
Po co musztarda do przyprawienia filetu drobiowego?
Musztarda zawiera gorycze oraz kwasy, które zmiekczają mięso. Dzięki temu więcej soków pozostaje we wnętrzu filetu drobiowego, który jak dobrze wiemy bardzo łatwo wysuszyć.
SKŁADNIKI
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 8 plastrów surowego boczku wędzonego
- 1 łyżka musztardy
- 1-2 gałązki rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z gałązek rozmarynu oderwać kilka igiełek i posiekać drobno. Dodać do musztardy i wymieszać.
- Piersi kurczaka posmarować musztardą z rozmarynem. Ostawić na 30 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Piersi kurczaka owinąć paskami boczku. Na każdą pierś powinno starczyć po dwa plasterki.
- Piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub małej brytfannie. Na wierzchu położyć gałązki rozmarynu.
- Wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 160°C z termoobiegiem i piec przez 40 minut.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami. Zobacz najlepszy przepis: Jak piec ziemniaki w piekarniku