Pieczona perliczka: jak przyrządzić perliczkę? [przepis]
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Dieta bezglutenowa
Podajemy przepis na pieczoną perliczkę. Po latach zapomnienia perliczki pojawiają się coraz częściej w polskich supermarketach, w cenie ok. 20 zł za kilogram. Warto się skusić na nią, bo perliczka ma doskonałe mięso - zdrowe i o ciekawym smaku. Jak przyrządzić perliczkę? Oto najlepszy przepis.
Uwaga! Perliczka ma chude mięso, dlatego warto ją obłożyć i obwiązać słoniną lub boczkiem.
SKŁADNIKI
- 1 perliczka
- 25-35 dkg boczku wędzonego - 2/3 pokrojonego w cienkie plasterki (boczek lekko zamrozić, wtedy będzie można go bardzo cienko pokroić), resztę w słupki
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej lub masło klarowane do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Perliczkę umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami (uwaga na sól, boczek wędzony jest także słony). Pozostawić na noc w chłodzie.
- Następnie perliczkę naszpikować boczkiem pokrojonym w słupki i owinąć plasterkami boczku, związać nitką.
- Piec w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180ºC - przez godzinę lub dłużej (zgodnie z regułą: godzina pieczenia na kilogram mięsa).
- Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, by boczek i perliczka się zrumieniły.
5 zasad, jak upiec mięso