Pieczona kaczka nadziewana mięsem mielonym: przepis na obfity obiad
2021-11-08
łatwy
30 min
4
Pieczona kaczka to sycący obiad dla 4 do 6 osób. Ale gdy ją nadziejemy farszem mięsnym, z łatwością nasycimy 8 osób. Oto sprytny sposób na rozmnożenie 1 kaczki na większą rodzinę! Smacznego!
SKŁADNIKI
- 1 kaczka, około 1,5 kg
- 250-300 g mięsa mielonego
- 1 bułka czerstwa
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka majeranku i jeszcze 1 łyżeczka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i wytartą do sucha kaczkę natrzeć na zewnątrz 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką papryki, oprószyć połową łyżeczki pieprzu i całą łyżką majeranku. Odstawić.
- Bułkę pokroić na kawałki i namoczyć w mleku. Gdy bułka wchłonie mleko, odcisnąć i rozdrobnić bułkę.
- Do mięsa mielonego dodać bułkę, rozmącone jajko, 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.
- Mięsnym farszem napełnić kaczkę i zaszyć otwór bawełnianą nicią.
- Kaczkę włożyć do rękawa, dobrze zamknąć zgodnie z instrukcjami producenta.
- Owiniętą rękawem kaczkę umieścić w brytfannie i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec 2 godziny w 180°C. Na 30 minut przed końcem pieczenia, rozciąć rękaw i zrumienić kaczkę. Smacznego!
5 zasad, jak upiec mięso
Macie apetyt na więcej? Oto kilka super przepisów z kaczką w roli głównej:
Kaczka pieczona z jabłkami - przepis inspirowany przez Ewę Wachowicz
Kacze udka pieczone z jabłkami
Piersi kaczki - jak przyrządzić?