Pieczona kaczka nadziewana mięsem mielonym: przepis na obfity obiad

Pieczona kaczka nadziewana mięsem mielonym: przepis na obfity obiad
Autor: Shutterstock Surowa kaczka nadziana farszem mięsnymi i zaszyta bawełnianą nicią
łatwy
30 min
4

Pieczona kaczka to sycący obiad dla 4 do 6 osób. Ale gdy ją nadziejemy farszem mięsnym, z łatwością nasycimy 8 osób. Oto sprytny sposób na rozmnożenie 1 kaczki na większą rodzinę! Smacznego!

SKŁADNIKI

  • 1 kaczka, około 1,5 kg
  • 250-300 g mięsa mielonego
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku i jeszcze 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i wytartą do sucha kaczkę natrzeć na zewnątrz 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką papryki, oprószyć połową łyżeczki pieprzu i całą łyżką majeranku. Odstawić.
  • Bułkę pokroić na kawałki i namoczyć w mleku. Gdy bułka wchłonie mleko, odcisnąć i rozdrobnić bułkę.
  • Do mięsa mielonego dodać bułkę, rozmącone jajko, 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.
  • Mięsnym farszem napełnić kaczkę i zaszyć otwór bawełnianą nicią.
  • Kaczkę włożyć do rękawa, dobrze zamknąć zgodnie z instrukcjami producenta.
  • Owiniętą rękawem kaczkę umieścić w brytfannie i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Piec 2 godziny w 180°C. Na 30 minut przed końcem pieczenia, rozciąć rękaw i zrumienić kaczkę. Smacznego!
5 zasad, jak upiec mięso

Macie apetyt na więcej? Oto kilka super przepisów z kaczką w roli głównej:

Kaczka pieczona z jabłkami - przepis inspirowany przez Ewę Wachowicz

Kacze udka pieczone z jabłkami 

Piersi kaczki - jak przyrządzić?

Kacze żołądki duszone w sosie koperkowym

Czernina, czarnina: przepis na zupę z kaczej krwi

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej