Pieczeń cielęca po polsku w sosie własnym według Magdy Gessler
Pieczeń cielęca to flagowe danie kuchni polskiej. Mięso cielęce zawsze było rarytasem. Stąd tym większe zaskoczenie, że w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji Magda Gessler wprowadziła ją do menu Baru Familijnego w Dobrym Mieście (dawniej Tawerna). Cielęcina po polsku w sosie własnym (z masłem, czosnkiem i dymką) z miejsca stała się przebojem. Oto przepis na tę klasyczną potrawę.
Polecamy także: Cielęcina pieczona z rozmarynem w sosie cumberland
Z czym podać pieczeń cielęcą po polsku?
Jeśli decydujemy się pieczeń, to warto obok upiec ziemniaki lub zyskujące coraz większa popularność frytki z batatów. Polecamy przepis Ziemniaki pieczone w piekarniku oraz Pieczone frytki z batatów
Do cielęciny będą pasować także inne gotowane lub pieczone warzywa podane z serwowane z wyrazistym sosem, takie jak
Sałatka buraczana z winegretem lub Surówka z białej kapusty, buraków i jabłek
Pieczeń - najstarsze danie świata
Pieczone mięso to jedna z najstarszych potraw. Antropolodzy przypuszczają, że już przodkowie człowieka współczesnego, hominidy (człowiekowate ssaki naczelne), delektowali się mięsem zwierząt, które zginęły w naturalnym pożarze lasu. To doświadczenie pchnęło naszych praprzodków do eksperymentów z ogniem, a w rezultacie do rozszerzenia diety o potrawy, które dostarczały więcej energii i substancji odżywczej. Dzięki temu rozwinął się nasz mózg i jego niezwykła zdolność do szybkiego przystosowywania się do zmiennych warunków otoczenia, czyli inteligencja. Z czasem nauczyliśmy się, jak kontrolować ogień i proces pieczenia, aby za każdym razem otrzymać idealnie soczystą pieczeń.
Polecamy także: Jak piec mięso, by było miękkie i soczyste? Sprawdzone porady
Pomijając aspekt ewolucyjny jedzenia pieczonego mięsa, po prostu lubimy delektować się jego smakiem. Zatem w dzień wolny od pracy lub w przededniu ważnych świąt spróbujmy upiec większy kawałek mięsa. Oto kilka niezawodnych przepisów na sukces:
Świąteczna pieczeń w czerwonym winie
SKŁADNIKI
- 1 kg udźca cielęcego bez kości
- 150 g słoniny pokrojonej na cienkie plastry
- 3 łyżki klarowanego masła
- 2 pęczki dymki
- sól i pieprz
- 1 główka czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cielęcinę uformować w kształt pieczeni, obłożyć słoniną i związać bawełnianym sznurkiem.
- Mięso posolić i popieprzyć z wierzchu.
- Dymkę posiekać.
- Na klarowanym maśle zrumienić cielęcinę ze wszystkich stron. Gdy mięso nabierze brązowego koloru, dodać dymkę i smażyć kilka minut na średnim ogniu.
- Do brytfanny przelać masło, na którym smażyliśmy mięso oraz przełożyć cielęcinę i dymkę. Dodać główkę czosnku przecięto poziomo.
- Pieczeń okryć folia aluminiową (lub włożyć do rękawa do pieczenia) i piec około 1,5 godziny w temperaturze 180°C.