Pieczeń cielęca po polsku w sosie własnym według Magdy Gessler

2021-11-23
Cielęcina po polsku w sosie własnym według Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Pieczeń cielęca w sosie własnym to doskonałe danie
łatwy
20 min
4

Pieczeń cielęca to flagowe danie kuchni polskiej. Mięso cielęce zawsze było rarytasem. Stąd tym większe zaskoczenie, że w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji Magda Gessler wprowadziła ją do menu Baru Familijnego w Dobrym Mieście (dawniej Tawerna). Cielęcina po polsku w sosie własnym (z masłem, czosnkiem i dymką) z miejsca stała się przebojem. Oto przepis na tę klasyczną potrawę. 

Polecamy także: Cielęcina pieczona z rozmarynem w sosie cumberland

Z czym podać pieczeń cielęcą po polsku?

Jeśli decydujemy się pieczeń, to warto obok upiec ziemniaki lub zyskujące coraz większa popularność frytki z batatów. Polecamy przepis Ziemniaki pieczone w piekarniku oraz Pieczone frytki z batatów

Do cielęciny będą pasować także inne gotowane lub pieczone warzywa podane z serwowane z wyrazistym sosem, takie jak 

Sałatka buraczana z winegretem lub Surówka z białej kapusty, buraków i jabłek

Pieczeń - najstarsze danie świata

Pieczone mięso to jedna z najstarszych potraw. Antropolodzy przypuszczają, że już przodkowie człowieka współczesnego, hominidy (człowiekowate ssaki naczelne), delektowali się mięsem zwierząt, które zginęły w naturalnym pożarze lasu. To doświadczenie pchnęło naszych praprzodków do eksperymentów z ogniem, a w rezultacie do rozszerzenia diety o potrawy, które dostarczały więcej energii i substancji odżywczej. Dzięki temu rozwinął się nasz mózg i jego niezwykła zdolność do szybkiego przystosowywania się do zmiennych warunków otoczenia, czyli inteligencja. Z czasem nauczyliśmy się, jak kontrolować ogień i proces pieczenia, aby za każdym razem otrzymać idealnie soczystą pieczeń.

Polecamy także: Jak piec mięso, by było miękkie i soczyste? Sprawdzone porady

Pomijając aspekt ewolucyjny jedzenia pieczonego mięsa, po prostu lubimy delektować się jego smakiem. Zatem w dzień wolny od pracy lub w przededniu ważnych świąt spróbujmy upiec większy kawałek mięsa. Oto kilka niezawodnych przepisów na sukces:

Pieczeń cielęca po litewsku

Świąteczna pieczeń w czerwonym winie

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg udźca cielęcego bez kości
  • 150 g słoniny pokrojonej na cienkie plastry
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 pęczki dymki
  • sól i pieprz 
  • 1 główka czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cielęcinę uformować w kształt pieczeni, obłożyć słoniną i związać bawełnianym sznurkiem.
  • Mięso posolić i popieprzyć z wierzchu.
  • Dymkę posiekać.
  • Na klarowanym maśle zrumienić cielęcinę ze wszystkich stron. Gdy mięso nabierze brązowego koloru, dodać dymkę i smażyć kilka minut na średnim ogniu.
  • Do brytfanny przelać masło, na którym smażyliśmy mięso oraz przełożyć cielęcinę i dymkę. Dodać główkę czosnku przecięto poziomo.
  • Pieczeń okryć folia aluminiową (lub włożyć do rękawa do pieczenia) i piec około 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?