Pieczarki nadziewane mięsem z indyka

Pieczarki nadziewane mięsem z indyka z programu Zakupy pod Kontrolą
Autor: Anna Łukasiewicz blog Five o'clock Pieczarki nadziewane mięsem z indyka - niebanalne i pyszne
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pieczarki nadziewane mięsem z indyka, to autorski przepis Darka Kuźniaka. Kucharz znany jest ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do kuchni. 

SKŁADNIKI

  • 400 g dużych pieczarek
  • 200 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Szczypta kuminu, gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz
  • 50 g tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, piekarnik nagrzej do 160 stopni. Przygotuj pieczarki: wypłucz je pod bieżącą wodą, odetnij nóżki, wydrąż blaszki z kapeluszy.
  • Cebulę i odkrojone części pieczarek posiekaj drobno i podsmaż na łyżce oliwy przez kilka minut. Mięso z indyka umieść w misce, dodaj podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, sos sojowy, bułkę tartą o raz przyprawy. Dokładnie wymieszaj farsz, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Gotowym farszem napełnij pieczarki, ułóż je na blaszce. Piecz w w piekarniku przez około 20-25 minut, na 5 minut przed końcem pieczenia posyp pieczarki tartym parmezanem. Upieczone pieczarki posyp siekaną natką pietruszki.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?