Pieczarki nadziewane mięsem z indyka

Pieczarki nadziewane mięsem z indyka, to autorski przepis Darka Kuźniaka. Kucharz znany jest ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do kuchni.
Oglądaj: ZAKUPY POD KONTROLĄ, na antenie TVP2, w każdą niedzielę o 19:35, począwszy od 16 września
400 g dużych pieczarek
200 g mięsa mielonego z indyka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 czubata łyżka bułki tartej
1 łyżeczka majonezu
1 łyżka sosu sojowego
Szczypta kuminu, gałki muszkatołowej
Sól, pieprz
50 g tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, piekarnik nagrzej do 160 stopni. Przygotuj pieczarki: wypłucz je pod bieżącą wodą, odetnij nóżki, wydrąż blaszki z kapeluszy.
Cebulę i odkrojone części pieczarek posiekaj drobno i podsmaż na łyżce oliwy przez kilka minut. Mięso z indyka umieść w misce, dodaj podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, sos sojowy, bułkę tartą o raz przyprawy. Dokładnie wymieszaj farsz, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowym farszem napełnij pieczarki, ułóż je na blaszce. Piecz w w piekarniku przez około 20-25 minut, na 5 minut przed końcem pieczenia posyp pieczarki tartym parmezanem. Upieczone pieczarki posyp siekaną natką pietruszki.