Pieczarki nadziewane mięsem z indyka

2018-09-14
Pieczarki nadziewane mięsem z indyka z programu Zakupy pod Kontrolą
Autor: Anna Łukasiewicz blog Five o'clock Pieczarki nadziewane mięsem z indyka - niebanalne i pyszne
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pieczarki nadziewane mięsem z indyka, to autorski przepis Darka Kuźniaka. Kucharz znany jest ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do kuchni. 

Składniki

400 g dużych pieczarek

200 g mięsa mielonego z indyka

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 czubata łyżka bułki tartej

1 łyżeczka majonezu

1 łyżka sosu sojowego

Szczypta kuminu, gałki muszkatołowej

Sól, pieprz

50 g tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, piekarnik nagrzej do 160 stopni. Przygotuj pieczarki: wypłucz je pod bieżącą wodą, odetnij nóżki, wydrąż blaszki z kapeluszy.

Cebulę i odkrojone części pieczarek posiekaj drobno i podsmaż na łyżce oliwy przez kilka minut. Mięso z indyka umieść w misce, dodaj podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, sos sojowy, bułkę tartą o raz przyprawy. Dokładnie wymieszaj farsz, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gotowym farszem napełnij pieczarki, ułóż je na blaszce. Piecz w w piekarniku przez około 20-25 minut, na 5 minut przed końcem pieczenia posyp pieczarki tartym parmezanem. Upieczone pieczarki posyp siekaną natką pietruszki.

Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?