Pieczarki nadziewane mięsem z indyka
2021-04-29
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pieczarki nadziewane mięsem z indyka, to autorski przepis Darka Kuźniaka. Kucharz znany jest ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do kuchni.
SKŁADNIKI
- 400 g dużych pieczarek
- 200 g mięsa mielonego z indyka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżka sosu sojowego
- Szczypta kuminu, gałki muszkatołowej
- Sól, pieprz
- 50 g tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, piekarnik nagrzej do 160 stopni. Przygotuj pieczarki: wypłucz je pod bieżącą wodą, odetnij nóżki, wydrąż blaszki z kapeluszy.
- Cebulę i odkrojone części pieczarek posiekaj drobno i podsmaż na łyżce oliwy przez kilka minut. Mięso z indyka umieść w misce, dodaj podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, sos sojowy, bułkę tartą o raz przyprawy. Dokładnie wymieszaj farsz, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotowym farszem napełnij pieczarki, ułóż je na blaszce. Piecz w w piekarniku przez około 20-25 minut, na 5 minut przed końcem pieczenia posyp pieczarki tartym parmezanem. Upieczone pieczarki posyp siekaną natką pietruszki.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?