Perliczka pieczona z jabłkami: przepis

Perliczka pieczona z jabłkami: przepis
Autor: Shutterstock Perliczka pieczona z dodatkiem jabłek i wina ma delikatny winny aromat.
łatwy
60 min
4

Mięso perliczek jest jasne, z lekkim posmakiem dziczyzny. To najchudsze mięso drobiowe. Zawiera niemal o połowę mniej tłuszczu niż kurczak, dlatego trzeba bardzo uważać, aby go podczas pieczenia nie wysuszyć. 

 

SKŁADNIKI

  • 1 perliczka
  • duże jabłko (np. Ligol, Gala)
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej albo cienko krojonego chudego boczku
  • sól i pieprz
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Perliczkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj pieprzem i solą od wewnątrz i z zewnątrz.
  • Obrane jabłko pokrój w kostkę, dodaj do niego łyżkę oliwy i łyżeczkę majeranku. Nadziej perliczkę tak przygotowanym farszem.
  • Posmaruj tuszkę oliwą i obłóż plastrami szynki lub boczku (aby nie spadały, owiń ją nitką. 
  • Białe wino wlej do żaroodpornego naczynia, skropionego oliwą. Włóż do niego perliczkę. Piecz ją przez ok. 50 min w temp. 190ºC. W trakcie pieczenia polewaj tuszkę winnym sosem.
Jolanta Dyjecińska
więcej