Perliczka pieczona z jabłkami: przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Mięso perliczek jest jasne, z lekkim posmakiem dziczyzny. To najchudsze mięso drobiowe. Zawiera niemal o połowę mniej tłuszczu niż kurczak, dlatego trzeba bardzo uważać, aby go podczas pieczenia nie wysuszyć.
SKŁADNIKI
- 1 perliczka
- duże jabłko (np. Ligol, Gala)
- 10 plastrów szynki parmeńskiej albo cienko krojonego chudego boczku
- sól i pieprz
- łyżeczka majeranku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Perliczkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj pieprzem i solą od wewnątrz i z zewnątrz.
- Obrane jabłko pokrój w kostkę, dodaj do niego łyżkę oliwy i łyżeczkę majeranku. Nadziej perliczkę tak przygotowanym farszem.
- Posmaruj tuszkę oliwą i obłóż plastrami szynki lub boczku (aby nie spadały, owiń ją nitką.
- Białe wino wlej do żaroodpornego naczynia, skropionego oliwą. Włóż do niego perliczkę. Piecz ją przez ok. 50 min w temp. 190ºC. W trakcie pieczenia polewaj tuszkę winnym sosem.