Peklowany schab pieczony w glazurze - przepis łatwiejszy niż myślisz!

Peklowany schab pieczony w glazurze - przepis łatwiejszy niż myślisz!
Autor: Shutterstock Mięso zapeklowane przed pieczeniem jest bardziej kruche i delikatne.
łatwy
45 min
6

Dieta bezglutenowa

Peklowany schab pieczony w glazurze to zdecydowanie danie na odświętny stół. Choć jego nazwa brzmi skomplikowanie, przepis i samo przygotowanie takie nie jest. Jedyną niedogodnością jest  konieczność wcześniejszego zapeklowania mięsa, ale dzięki temu otrzymujemy cudownie różową pieczeń, soczystą i aromatyczną, idealną na ciepło i zimno.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu
  • 2 łyżki soli peklowej
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Glazura:
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przyprawy rozbijamy w moździerzu, dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy to do litra przegotowanej, ostudzonej wody, wraz z solą peklową. Tak przygotowaną zalewę przelewamy do szklanego naczynia i umieszczamy w niej mięso.
  • Wstawiamy do lodówki na 5 dni, codziennie mięso obracamy.
  • Po upływie tego czasu, wyjmujemy mięso z zalewy, obmywamy i osuszamy.
  • Powidła zagotowujemy z sosem sojowym, octem winnym i miodem, a następnie studzimy. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, smarujemy glazurą.
  • Pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 190ºC, przez ok. godzinę, co jakiś czas polewając glazurą. Po tym czasie odkrywamy naczynie i obniżamy temperaturę w piekarniku do 160ºC i pieczemy mięso jeszcze 20 minut. Piekarnik wyłączamy i pozostawimy w nim mięso na kwadrans, żeby odpoczęło.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej