Peklowany schab pieczony w glazurze - przepis łatwiejszy niż myślisz!
2021-11-28
łatwy
45 min
6
Dieta bezglutenowa
Peklowany schab pieczony w glazurze to zdecydowanie danie na odświętny stół. Choć jego nazwa brzmi skomplikowanie, przepis i samo przygotowanie takie nie jest. Jedyną niedogodnością jest konieczność wcześniejszego zapeklowania mięsa, ale dzięki temu otrzymujemy cudownie różową pieczeń, soczystą i aromatyczną, idealną na ciepło i zimno.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu
- 2 łyżki soli peklowej
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- pół łyżeczki majeranku
- 2-3 ząbki czosnku
- Glazura:
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przyprawy rozbijamy w moździerzu, dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy to do litra przegotowanej, ostudzonej wody, wraz z solą peklową. Tak przygotowaną zalewę przelewamy do szklanego naczynia i umieszczamy w niej mięso.
- Wstawiamy do lodówki na 5 dni, codziennie mięso obracamy.
- Po upływie tego czasu, wyjmujemy mięso z zalewy, obmywamy i osuszamy.
- Powidła zagotowujemy z sosem sojowym, octem winnym i miodem, a następnie studzimy. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, smarujemy glazurą.
- Pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 190ºC, przez ok. godzinę, co jakiś czas polewając glazurą. Po tym czasie odkrywamy naczynie i obniżamy temperaturę w piekarniku do 160ºC i pieczemy mięso jeszcze 20 minut. Piekarnik wyłączamy i pozostawimy w nim mięso na kwadrans, żeby odpoczęło.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne