Paski z piersi kurczaka duszone z papryką i fasolą: ekspresowy gulasz do ryżu lub makaronu

2020-09-25
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Paski z piersi kurczaka duszone z papryką i fasolą: ekspresowy gulasz do ryżu lub makaronu
Autor: Shutterstock Aromatyczna potrawka z pasków filetu drobiowego, papryki i fasoli
łatwy
30 min
4

Paski z piersi kurczaka duszone z papryką i fasolą to moje danie ratunkowe, gdy nie mam czasu na długie gotowanie, a chcę zjeść coś dobrego. To danie inspirowane kuchnią meksykańską, którą moja rodzina pokochała od pierwszego kęsa. Pod przepisem znajdziecie kilka wskazówek, jak ugotować pyszny obiad w 30 minut! 

Składniki

400 g pasków z filetu z piersi kurczaka, kupuję gotowe i nie muszę już tracić czasu na krojenie

2 łyżki oleju

1 duża (lub 2 mniejsze) papryka czerwona, pokrojona w paski, można wykorzystać również mrożoną lub pieczoną ze słoika

1 cebula, pokrojona drobno, smak można zastąpić 1 łyżeczką suszonej

1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli, odsączonej

1 puszka pomidorów siekanych

1 łyżeczka czosnku suszonego

1 łyżeczka mielonego kminku rzymskiego

1/2 łyżeczki kolendry mielonej

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

1 łyżeczka oregano suszonego

sól do smaku 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Na patelni rozgrzać olej. Na gorący olej wyłożyć paski piersi kurczaka i smażyć do zrumienienia. 

Dodać cebulę i paprykę, smażyć do zeszklenia cebuli.

Dodać odsączoną fasolę, pokrojone pomidory razem z sokiem oraz wszystkie przyprawy. Puszkę po pomidorach napełnić do połowy wodą i tę wodę również wlać do sosu.

Dusić pod przykryciem przez 5-7 minut.

Przyprawić do smaku solą. 

Podawać z ryżem lub makaronem.  

Odmiany i właściwości papryki

Kilka praktycznych wskazówek, jak szybko przygotować obfity posiłek dla rodziny: