Pałki z kurczaka w miodzie

2021-03-29
Pałki kurczaka w miodzie
Autor: Shutterstock Pałki kurczaka w miodzie można grillować lub piec w piekarniku.
łatwy
60 min
4

Lada moment zacznie się sezon grillowy. Dlatego warto już przygotować sobie nowe smaczne przepisy na dania z grilla. Polecamy lepiące i słodkie pałki z kurczaka marynowane w miodzie, sosie sojowym i koncentracie pomidorowym.

SKŁADNIKI

  • pałki z kurczaka (podudzia)
  • łyżka miodu
  • łyżka oliwy
  • dwie łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka myjemy i osuszamy. Na każdym podudziu robimy ukośne nacięcia.
  • Składniki na marynatę mieszamy, następnie smarujemy nią każdy kawałek kurczaka.
  • Czekamy 30 min i wstawiamy pałki do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, kurczaka układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok 35 min.
  • W trakcie pieczenia kurczaka należy odwracać na drugą stronę.
  • Pałki tak samo można przyrządzić na grillu, tyle że pieczemy je nieco krócej, ok. 25-30 min, osmarowując marynatą.