Pałki kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem: przepis na przepyszny obiad
2021-10-29
łatwy
30 min
4
Pałki kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem to pyszne i nieskomplikowane danie obiadowe dla całej rodziny. Łagodny smak sosu śmietanowo-beszamelowego najlepiej podkreśli puree ziemniaczane. Za taki obiad pokocha Cię nie tylko rodzina, ale cały świat!
SKŁADNIKI
- 8 pałek kurczaka, po 2 na 1 osobę
- 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła, do smażenia
- 450 g (1 opakowanie) mrożonej marchewki z groszkiem
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki oraz mąka do panierowania
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 ml mleka
- 1/3 łyżeczki tymianku suszonego lub 1 cała łyżeczka świeżego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pałki kurczaka przypraw solą i pieprzem. Oprósz mąką.
- W szerokim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej z masłem. Na tłuszcz dodaj przyprawione pałki kurczaka. Smaż do zrumieniania z każdej strony. Wyjmij.
- Na tłuszcz dodaj pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia. Następnei dodaj mąkę i smaż, aż do uzyskania białej zasmażki. Wlej śmietanę i mleko. Doprowadź do wrzenia.
- Dodaj z powrotem do sosu pałki kurczaka oraz mrożone warzywa. Przypraw tymiankiem. Przykryj pokrywką i duś około 10 minut.
- Spróbuj i przypraw solą oraz pieprzem. Podawaj z puree ziemniaczanym.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne