Pałki kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem: przepis na przepyszny obiad

Pałki kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem
Autor: Shutterstock.com Pałki kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem podane na puree ziemniaczanym
łatwy
30 min
4

Pałki kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem to pyszne i nieskomplikowane danie obiadowe dla całej rodziny. Łagodny smak sosu śmietanowo-beszamelowego najlepiej podkreśli puree ziemniaczane. Za taki obiad pokocha Cię nie tylko rodzina, ale cały świat! 

SKŁADNIKI

  • 8 pałek kurczaka, po 2 na 1 osobę
  • 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła, do smażenia
  • 450 g (1 opakowanie) mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki oraz mąka do panierowania
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki tymianku suszonego lub 1 cała łyżeczka świeżego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pałki kurczaka przypraw solą i pieprzem. Oprósz mąką. 
  • W szerokim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej z masłem. Na tłuszcz dodaj przyprawione pałki kurczaka. Smaż do zrumieniania z każdej strony. Wyjmij.
  • Na tłuszcz dodaj pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia. Następnei dodaj mąkę i smaż, aż do uzyskania białej zasmażki. Wlej śmietanę i mleko. Doprowadź do wrzenia. 
  • Dodaj z powrotem do sosu pałki kurczaka oraz mrożone warzywa. Przypraw tymiankiem. Przykryj pokrywką i duś około 10 minut.  
  • Spróbuj i przypraw solą oraz pieprzem. Podawaj z puree ziemniaczanym.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz GALERIĘ TOP 10 przepisów na UDKA I PODUDZIA KURCZAKA

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej