Pałki kurczaka pieczone z dynią
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pałki kurczaka pieczone z dynią to pyszne danie, zawierające mięso i pełnowartościowe warzywa w jednej potrawie. Wystarczy jedna blacha, a jeśli dodacie słodkie ziemniaki to macie już cały obiad dla głodomorów. Pałki kurczaka i dynia pieczone razem zyskują dodatkowy smak, który na pewno zdobędzie serca i żołądki waszej rodziny. Wypróbujcie!
SKŁADNIKI
- 8 pałek z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 dynia hokkaido lub piżmowa
- 3-4 małe cebule lub szalotki
- 2 główki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Skórka z cytryny
- Pestki dyni
- 1 owoc granatu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pałki kurczaka polewamy 1 łyżką oliwy i obtaczamy w mieszance obu papryk, tymianku, soli oraz pieprzu.
- Dynię kroimy na cząstki. Cebule na połówki. Ścinamy wierzch czosnku.
- Dynię skrapiamy pozostałą oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
- W brytfance układamy dynię, na niej pałki kurczaka, połówki cebuli oraz główki czosnku. Na wierzchu układamy kawałki skórki cytrynowej.
- Brytfankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 50 minut (do miękkości warzyw).
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
- Gotowe danie przybieramy prażonymi pestkami dyni oraz pestkami z granatu. Chrupkość dodaje nowego smaku całości.