Pałki kurczaka pieczone z dynią

2021-03-29
Pałki kurczaka pieczone z dynią
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Pałki kurczaka pieczone z dynią to pyszne danie, zawierające mięso i pełnowartościowe warzywa w jednej potrawie. Wystarczy jedna blacha, a jeśli dodacie słodkie ziemniaki to macie już cały obiad dla głodomorów. Pałki kurczaka i dynia pieczone razem zyskują dodatkowy smak, który na pewno zdobędzie serca i żołądki waszej rodziny. Wypróbujcie!

SKŁADNIKI

  • 8 pałek z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 dynia hokkaido lub piżmowa
  • 3-4 małe cebule lub szalotki
  • 2 główki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Skórka z cytryny
  • Pestki dyni
  • 1 owoc granatu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pałki kurczaka polewamy 1 łyżką oliwy i obtaczamy w mieszance obu papryk, tymianku, soli oraz pieprzu.
  • Dynię kroimy na cząstki. Cebule na połówki. Ścinamy wierzch czosnku. 
  • Dynię skrapiamy pozostałą oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  • W brytfance układamy dynię, na niej pałki kurczaka, połówki cebuli oraz główki czosnku. Na wierzchu układamy kawałki skórki cytrynowej.
  • Brytfankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 50 minut (do miękkości warzyw).
  • Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. 
  • Gotowe danie przybieramy prażonymi pestkami dyni oraz pestkami z granatu. Chrupkość dodaje nowego smaku całości.