Pałki kurczaka pieczone w cytrusach

Pałki kurczaka pieczone w cytrusach [WIDEO]
Autor: Shutterstock Pałki kurczaka pieczone w cytrusach to świeże i soczyste danie z popularnych kurzych podudzi.
łatwy
20 min
4

Pałki kurczaka pieczone w cytrusach to świetny pomysł na egzotyczny obiad rodzinny. Świeży smak i soczystość nóżek zapewnia dodatek pomarańczy lub cytryn. Można użyć także limony. Aromatyczne nóżki kurczaka zyskają aprobatę dużych i małych domowników. 

SKŁADNIKI

  • 16 kurzych pałek, czyli podudzia kurzego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 pomarańcze, skórka i sok z jednej oraz dwie cytryny przekrojone w poprzek na połowy
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
  • kilka gałązek oregano lub 1 łyżeczka suszonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Używając ostrego wąskiego noża naciąć w kilku miejscach mięso na każdej z nóżek.
  • Nóżki wrzucić do foliowego rękawa do pieczenia lub do brytfanny, wlać wino, oliwę i sok z pomarańczy. Dodać skórkę z pomarańczy, czosnek, oregano i dużą szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać. Marynować przez około pół godziny. 
  • Dopiero po zamarynowaniu posolić. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Dołożyć przecięte na pół pomarańcze i piec przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C.
  • Podawać razem z pieczonymi ziemniakami i kieliszkiem dobrego czerwonego wina.