Pałki kurczaka pieczone w cytrusach
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pałki kurczaka pieczone w cytrusach to świetny pomysł na egzotyczny obiad rodzinny. Świeży smak i soczystość nóżek zapewnia dodatek pomarańczy lub cytryn. Można użyć także limony. Aromatyczne nóżki kurczaka zyskają aprobatę dużych i małych domowników.
SKŁADNIKI
- 16 kurzych pałek, czyli podudzia kurzego
- 1 szklanka czerwonego wina
- 3 łyżki oliwy
- 3 pomarańcze, skórka i sok z jednej oraz dwie cytryny przekrojone w poprzek na połowy
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
- kilka gałązek oregano lub 1 łyżeczka suszonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Używając ostrego wąskiego noża naciąć w kilku miejscach mięso na każdej z nóżek.
- Nóżki wrzucić do foliowego rękawa do pieczenia lub do brytfanny, wlać wino, oliwę i sok z pomarańczy. Dodać skórkę z pomarańczy, czosnek, oregano i dużą szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać. Marynować przez około pół godziny.
- Dopiero po zamarynowaniu posolić. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Dołożyć przecięte na pół pomarańcze i piec przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C.
- Podawać razem z pieczonymi ziemniakami i kieliszkiem dobrego czerwonego wina.