Oszczędna pierś z kurczaka w cieście serowym - cudowne kotleciki dla małych i dużych!
2021-08-12
łatwy
25 min
4
Pierś z kurczaka to pyszne i oszczędne danie, a na dodatek łatwe i szybkie do przygotowania. Smakuje małym i dużym, doskonale komponuje się z sałatkami i ukochanym keczupem.
SKŁADNIKI
- 1 pierś z kurczaka
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników, czyli z mąki, jajka, mleka i sera oraz przypraw przygotować gęste ciasto.
- Piersi pokroić na kawałki jednakowej wielkości i grubości - tworząc mini kotleciki.
- Zanurzać je w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.
- Można też mięso pokroić drobno i wymieszać z ciastem, wtedy smażyć je jak placki - ja preferuję ten sposób. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne