Oszczędna pierś z kurczaka w cieście serowym - cudowne kotleciki dla małych i dużych!

Oszczędna pierś z kurczaka w cieście serowym - cudowne kotleciki dla małych i dużych!
Autor: Shutterstock Pyszne ciasto serowe otula mięso kurczaka, dzięki czemu pozostaje ono soczyste i miękkie
łatwy
25 min
4

Pierś z kurczaka to pyszne i oszczędne danie, a na dodatek łatwe i szybkie do przygotowania. Smakuje małym i dużym, doskonale komponuje się z sałatkami i ukochanym keczupem.

SKŁADNIKI

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników, czyli z mąki, jajka, mleka i sera oraz przypraw przygotować gęste ciasto.
  • Piersi pokroić na kawałki jednakowej wielkości i grubości - tworząc mini kotleciki.
  • Zanurzać je w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.
  • Można też mięso pokroić drobno i wymieszać z ciastem, wtedy smażyć je jak placki - ja preferuję ten sposób. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej