Oryginalna potrawka z ozorków z kaparami i cebulą

Potrawka z ozorków z kaparami i cebulą
Autor: Shutterstock Potrawka z ozorków z kaparami i cebulą to smaczne, choć nieco niecodzienne danie,
łatwy
35 min
4

Potrawka z ozorków z kaparami i cebulą to połączenie oryginalnego smaku i i prostych produktów. Można je podać z  ziemniakami z wody, makaronem lub ryżem, w każdej wersji smakuje dobrze, choć każda jest nieco inna.

Ozory są zdrowe. Nie warto unikać w swojej diecie podrobów. Mimo że dla niektórych same ich nazwy brzmią mało zachęcająco, to jeśli jadamy mięso, to i podroby warto by znalazły się w diecie. Ozorki na przykład, zwłaszcza w wersji gotowanej, są niskokaloryczne i lekkostrawne, za to pełne składników odżywczych. Bogate w pełnowartościowe białko są znakomitym jego źródłem, dostarczają też witamin i makro i mikroelementów. Ozorki i podroby to ważny element diety wielu sportowców. Poza tym właściwie przygotowane ozorki są bardzo smaczne.

SKŁADNIKI

  • 3 ozory cielęce
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki kaparów
  • 0,5 l bulionu warzywnego 
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 1 lampka białego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2  łyżki mąki
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • igiełki rozmarynu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ozorki umyć, osuszyć, natrzeć solą. Razem z obraną cebulą włożyć do garnka i zalać bulionem, dodać goździki, listki laurowe, ziele i pieprz w ziarnach.
  • Gotować na średnim ogniu pod przykryciem około godziny, aż będą całkowicie miękkie. Ugotowane ozorki wyjąć z wywaru, przestudzić, obrać i pokroić w paski lub plasterki.
  • Na dużej patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją winę, dodać 2 szklanki wywaru, w którym gotowały się ozory.
  • Podgrzewać na niewielkim ogniu aż sos zgęstnieje, przyprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. na koniec wrzucić do sosu ozorki i kapary. Gotować jeszcze 5 minut.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej