Oryginalna potrawka z ozorków z kaparami i cebulą
Potrawka z ozorków z kaparami i cebulą to połączenie oryginalnego smaku i i prostych produktów. Można je podać z ziemniakami z wody, makaronem lub ryżem, w każdej wersji smakuje dobrze, choć każda jest nieco inna.
Ozory są zdrowe. Nie warto unikać w swojej diecie podrobów. Mimo że dla niektórych same ich nazwy brzmią mało zachęcająco, to jeśli jadamy mięso, to i podroby warto by znalazły się w diecie. Ozorki na przykład, zwłaszcza w wersji gotowanej, są niskokaloryczne i lekkostrawne, za to pełne składników odżywczych. Bogate w pełnowartościowe białko są znakomitym jego źródłem, dostarczają też witamin i makro i mikroelementów. Ozorki i podroby to ważny element diety wielu sportowców. Poza tym właściwie przygotowane ozorki są bardzo smaczne.
SKŁADNIKI
- 3 ozory cielęce
- 1 duża cebula
- 3 łyżki kaparów
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 3 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 goździki
- 10 ziarenek pieprzu
- 2 łyżki masła
- 1 lampka białego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki mąki
- 1 opakowanie śmietany 18%
- sól i pieprz
- igiełki rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ozorki umyć, osuszyć, natrzeć solą. Razem z obraną cebulą włożyć do garnka i zalać bulionem, dodać goździki, listki laurowe, ziele i pieprz w ziarnach.
- Gotować na średnim ogniu pod przykryciem około godziny, aż będą całkowicie miękkie. Ugotowane ozorki wyjąć z wywaru, przestudzić, obrać i pokroić w paski lub plasterki.
- Na dużej patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją winę, dodać 2 szklanki wywaru, w którym gotowały się ozory.
- Podgrzewać na niewielkim ogniu aż sos zgęstnieje, przyprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. na koniec wrzucić do sosu ozorki i kapary. Gotować jeszcze 5 minut.