Orient w kuchni. Soczysty tagine z kurczaka z oliwkami

2025-12-04 14:13

Tadżin to najpopularniejsze, "jednogarnkowe" danie kuchni marokańskiej. Aromatyczny, pełen przypraw i dziecinnie prosty do przygotowania. To danie zachwyci nas swoją prostolinijnością i smakiem, który pozostanie z nami na długi czas. Wypróbuj tego niecodziennego dania.

Orient w kuchni. Soczysty tagine z kurczaka z oliwkami

i

Autor: Konstantin Kopachinsky/ Shutterstock
łatwy
60 min
4

Smak, który pokochasz. Wystarczy kilka składników

Tadżin z kurczakiem i oliwkami to jednogarnkowe danie z kuchni marokańskiej. Tradycyjnie przygotowuje się je w specjalnym, stożkowatym naczyniu, które ułatwia się na małym ogniu. Nie ma co jednak się przejmować, możemy również przygotować je w garnku. Najważniejsze są tu bowiem przyprawy.

Kurkuma, imbir, papryka słodka, pieprz, sól i szafran - to wszystko nadaje naszemu daniu wspaniałego i niezapomnianego smaku. Jeśli mamy taką możliwość, możemy również dodać do naszego dania ras el hanout, czyli mieszankę przyprawa z Maroko. Nada my ona niesamowity smak i aromat.

Z czym podawać marokańską klasykę? Możliwości jest sporo

To danie najlepiej smakować będzie z kuskusem, chlebkiem marokańskim lub z ryżem. To wspaniałe danie, które zachwyca swoją prostotą wykonania i niesamowitym smakiem. Jeśli chcemy możemy dodać do naszego dania suszone morele lub rodzynki.

Ciekawą alternatywą będzie zamiana ziemniaków na przykład na bataty, dynię czy cukinię. Jeśli lubimy ostrzejsze klimaty możemy dodać do dania odrobinę harissy - każdy znajdzie tu coś dla siebie.

SKŁADNIKI

  • Kurczak i warzywa:
  • 6 podudzi/udek z kurczaka
  • 2 cebule pokrojone 
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • Garść zielonych oliwek
  • Przyprawy:
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta szafranu (można pominąć lub zastąpić większą ilością kurkumy)
  • Dodatki:
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 ml wody lub bulionu
  • Natka kolendry lub pietruszki posiekana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy oliwę, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy.
  • Wrzucamy kurczaka i dokładnie mieszamy.
  • W tagine lub w garnku o grubym dnie podsmażamy posiekaną cebulę na oliwie.
  • Dodajemy kurczaka i obsmażamy go z każdej strony.
  • Dodajemy pokrojone marchewki i ziemniaki.
  • Dorzucamy oliwki.
  • Wlewamy wodę/bulion i dusimy około 75 minut.
  • Kiedy kurczak jest miękki, a sos gęsty posypujemy całość kolendrą.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...