Odchudzone burrito - przepis na szybkie burrito z patelni
2021-06-03
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Burrito z patelni to odchudzona odmiana tej potrawy - farsz przygotowujemy prawie bez dodatku tłuszczu, jedynie na tym, który wytopi się z mięsa. Nie zawijamy go też w pszenną tortillę oraz nie dodajemy do burrito śmietany i guacamole - pysznych ale tłustych. Jedynym wysokokalorycznym dodatkiem jest niewielka ilość żółtego sera dodana do potrawy pod koniec jej przyrządzania.
SKŁADNIKI
- 400 g mięsa mielonego - wołowego, ale można też użyć mięsa mieszanego lub drobiowego
- 1 średnia cebula
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 puszka pomidorów w kawałkach bez skórki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 szklanki ugotowanego ryżu
- garść tartego sera żółtego
- sól, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
- Mięso rozdrobnić palcami i przerzucić na rozgrzaną patelnię - w przypadku mięsa tłustego bez tłuszczu, w przypadku chudego - z rozgrzaną łyżką oliwy lub oleju. Smażyć mieszając, aż mięso nie będzie już surowe i będzie rozdrobnione.
- Następnie dodać cebulę, paprykę i przyprawy. Smażyć przez kolejne 5-7 minut, aż warzywa zmiękną.
- Pod koniec dodać pomidory z puszki i przepłukaną, odsączoną fasolę. Wymieszać wszystko i dusić przez kolejne 5 minut, ewentualnie doprawić do smaku.
- Na patelnię dodać ugotowany, odsączony ryż i wymieszać. Posypać serem, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż ser się roztopi
Ryż - właściwości i sposoby gotowania